Aksamitna zupa
Składniki: litr bulionu warzywnego, pierś kurczaka, cebula, marchewka, 4 ziemniaki, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki gęstej śmietany, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, słodka papryka, 2 łyżki klarowanego masła.
Przygotowanie: w garnku rozgrzej masło. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę. Smaż razem przez chwilę. Wlej bulion. Kurczaka opłucz i pokrój w kostkę. Mięso wraz z przyprawami przełóż do garnka. Gotuj przez 20-30 minut. Wyłów liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj śmietanę, zblenduj na gładki krem. Podawaj z grzankami i natką pietruszki.