Pierś z kurczaka z warzywami zapiekana pod warkoczem ciasta francuskiego
Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, filet z kurczaka, brokuł, 100 g żółtego sera, 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz ziołowy, pomidor, cebula, jajko, olej do smażenia.
Przygotowanie: pierś z kurczaka pokrój w bardzo drobne kawałki i podsmaż na oleju z cebulą pokrojoną w piórka. Dopraw solą i pieprze. Brokuła podziel na mniejsze różyczki i gotuj przez 5 min w lekko osolonej wodzie. Pomidora sparz, obierz go ze skórki, pokrój w mniejsze kawałki i podsmaż na patelni, aż wyparuje z niego część wody. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a na nim ciasto francuskie. Boki ciasta potnij w paski - z obu stron do 1/3 szerokości ciasta, tak by środkowa część nie była pocięta. Środkowy pas ciasta posmaruj przygotowaną pastą pomidorową, a na nim poukładaj brokuła i kurczaka z cebulką. Wszytko posyp tartym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki. Paski ciasta zakładaj naprzemiennie na środek z nadzieniem tak, by powstał warkocz. Jajko roztrzep widelcem i posmaruj nim wierzch ciasta. Blachę z piersią z kurczaka i warzywami pod warkoczem ciasta francuskiego wstaw na 15-18 min. do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.