Zielone curry z groszkiem cukrowym
Potrawa w azjatyckim stylu z przepisu Karola Okrasy. Na początku kroimy w paski dwie piersi z kurczaka, doprawiamy je solą i pieprzem, po czym smażymy na rozgrzanym oleju, aż uzyskają złoty kolor. Następnie ma maśle klarowanym podsmażamy garść pokrojonych w ćwiartki pieczarek, do których dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz 1-2 ząbki czosnku, a na koniec 2 łyżki zielonej pasty curry. Później zalewamy całość mleczkiem kokosowym (200 ml) i odrobiną wody. Gotujemy, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Wtedy dorzucamy podsmażonego kurczaka i groszek cukrowy w strąkach (ok. 100 g). Dusimy jeszcze kilka minut, o czym doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru, sokiem i startą skórką z limonki oraz posiekanym szczypiorkiem.
Tak przygotowane curry serwujemy z ryżem, najlepiej jaśminowym.