6 potraw z młodym zielonym groszkiem

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

/ 7Idealne na wiosnę

Obraz
© Getty Images

Zielony groszek kojarzymy przede wszystkim z nasionami grochu łuskanego, ale coraz większą popularnością w Polsce cieszy się również groszek cukrowy, który można zjadać razem ze strąkami. Późną wiosną i latem smakują najlepiej, bez większego problemu wyczarujemy z nich pyszne dania.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Sałatka Michelle Obamy

Obraz
© Getty Images

Była amerykańska Pierwsza Dama słynie z promowania zdrowego stylu odżywiania. Przepisy na proste, smaczne, a przede wszystkim korzystnie wpływające na organizm specjały Michelle Obama zawarła w książce "American Grown". Znaleźć tam można m.in. sałatkę ze świeżego, zielonego groszku łuskanego. Jak ją przygotować?

Około 500 g groszku wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy, nie dłużej niż 2-3 minuty, a następnie odcedzamy i hartujemy w misce z lodowatą wodą. Później osuszamy go za pomocą ręczników papierowych. Trzy czubate łyżki groszku blendujemy na puree, które łączymy z pozostałymi ziarnami. Dodajemy drobno posiekaną szalotkę oraz pora (tylko białą część jego łodygi). Polewamy oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny, posypujemy posiekanymi listkami mięty oraz startą skórką cytrynową. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy od razu po przyrządzeniu.

/ 7Groszek smażony z boczkiem

Obraz
© Getty Images

Prosty pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Najpierw musimy pozyskać ziarna świeżego groszku cukrowego – w tym celu odłamujemy górny koniec strąka i pociągamy za włókno, żeby się otworzył.
Nasiona gotujemy 2 minuty w osolonym wrzątku lub na parze, a następnie wrzucamy na patelnię z podsmażonym wcześniej posiekanym boczkiem lub bekonem. Po przełożeniu na talerz posypujemy pieprzem oraz liśćmi bazylii. To proste danie świetnie smakuje ze świeżą bagietką posmarowaną masłem czosnkowym.

/ 7Zupa-krem z groszku

Obraz
© Getty Images

Ciekawa propozycja na wiosenny lub letni obiad. Zadanie jest bardzo proste. Najpierw podsmażamy na oliwie drobno posiekaną cebulę, 2-3 ząbki czosnku oraz kawałek pora (białą części jego łodygi). Następnie dodajemy około 500 g świeżo wyłuskanego groszku zielonego i wszystko zalewamy litrem bulionu, warzywnego lub drobiowego. Zupę doprowadzamy do wrzenia, a później zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut, w trakcie doprawiając solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz gałązką świeżego lubczyku. Wszystko miksujemy na gładką masę.

Krem podajemy z kleksem śmietany albo serka mascarpone. Zupę możemy też wzbogacić grzankami oraz odłożonymi przed miksowaniem ziarenkami groszku.

/ 7Puree z groszku

Obraz
© Getty Images

Świetna alternatywa dla tłuczonych ziemniaków i pyszny dodatek do dań mięsnych czy rybnych, ale również ciekawa… pasta kanapkowa (doskonale smakuje na kromce żytniego lub razowego chleba). Jak przyrządzić tak uniwersalne puree?

Wystarczy podgotować do miękkości w lekko osolonym wrzątku około 500 g świeżego groszku zielonego, a po odcedzeniu i przelaniu zimną wodą zblendować go na gładką masę z 2-3 ząbkami czosnku (przeciśniętymi wcześniej przez praskę), łyżeczką posiekanych listków mięty i 2 łyżkami miękkiego masła, doprawiając solą, pieprzem oraz solidną porcją świeżo zmielonej gałki muszkatołowej.

/ 7Zielone curry z groszkiem cukrowym

Obraz
© Getty Images

Potrawa w azjatyckim stylu z przepisu Karola Okrasy. Na początku kroimy w paski dwie piersi z kurczaka, doprawiamy je solą i pieprzem, po czym smażymy na rozgrzanym oleju, aż uzyskają złoty kolor. Następnie ma maśle klarowanym podsmażamy garść pokrojonych w ćwiartki pieczarek, do których dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz 1-2 ząbki czosnku, a na koniec 2 łyżki zielonej pasty curry. Później zalewamy całość mleczkiem kokosowym (200 ml) i odrobiną wody. Gotujemy, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Wtedy dorzucamy podsmażonego kurczaka i groszek cukrowy w strąkach (ok. 100 g). Dusimy jeszcze kilka minut, o czym doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru, sokiem i startą skórką z limonki oraz posiekanym szczypiorkiem.

Tak przygotowane curry serwujemy z ryżem, najlepiej jaśminowym.

/ 7Hummus z zielonego groszku z miętą

Obraz
© Getty Images

Kto powiedział, że hummus należy zawsze przygotowywać z ciecierzycy? Karolina i Maciej Szaciłło w książce "Superlunche" proponują na przykład pyszną pastę ze świeżego zielonego groszku.

150 g jego ziaren gotujemy 3-4 minuty we wrzątku (ok. 100 ml), a następnie miksujemy z dobrej jakości oliwą z oliwek (4 łyżki), pastą tahini (2 łyżki), czosnkiem w proszku (łyżeczka), wodą (50 ml) oraz garścią listków mięty. Na koniec hummus doprawiamy solą himalajską oraz sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Tak przyrządzona pasta świetnie smakuje na kromce żytniego lub orkiszowego chleba.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu