6 potraw z młodym zielonym groszkiem

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

/ 7Idealne na wiosnę

Obraz
© Getty Images

Zielony groszek kojarzymy przede wszystkim z nasionami grochu łuskanego, ale coraz większą popularnością w Polsce cieszy się również groszek cukrowy, który można zjadać razem ze strąkami. Późną wiosną i latem smakują najlepiej, bez większego problemu wyczarujemy z nich pyszne dania.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Sałatka Michelle Obamy

Obraz
© Getty Images

Była amerykańska Pierwsza Dama słynie z promowania zdrowego stylu odżywiania. Przepisy na proste, smaczne, a przede wszystkim korzystnie wpływające na organizm specjały Michelle Obama zawarła w książce "American Grown". Znaleźć tam można m.in. sałatkę ze świeżego, zielonego groszku łuskanego. Jak ją przygotować?

Około 500 g groszku wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy, nie dłużej niż 2-3 minuty, a następnie odcedzamy i hartujemy w misce z lodowatą wodą. Później osuszamy go za pomocą ręczników papierowych. Trzy czubate łyżki groszku blendujemy na puree, które łączymy z pozostałymi ziarnami. Dodajemy drobno posiekaną szalotkę oraz pora (tylko białą część jego łodygi). Polewamy oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny, posypujemy posiekanymi listkami mięty oraz startą skórką cytrynową. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy od razu po przyrządzeniu.

/ 7Groszek smażony z boczkiem

Obraz
© Getty Images

Prosty pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Najpierw musimy pozyskać ziarna świeżego groszku cukrowego – w tym celu odłamujemy górny koniec strąka i pociągamy za włókno, żeby się otworzył.
Nasiona gotujemy 2 minuty w osolonym wrzątku lub na parze, a następnie wrzucamy na patelnię z podsmażonym wcześniej posiekanym boczkiem lub bekonem. Po przełożeniu na talerz posypujemy pieprzem oraz liśćmi bazylii. To proste danie świetnie smakuje ze świeżą bagietką posmarowaną masłem czosnkowym.

/ 7Zupa-krem z groszku

Obraz
© Getty Images

Ciekawa propozycja na wiosenny lub letni obiad. Zadanie jest bardzo proste. Najpierw podsmażamy na oliwie drobno posiekaną cebulę, 2-3 ząbki czosnku oraz kawałek pora (białą części jego łodygi). Następnie dodajemy około 500 g świeżo wyłuskanego groszku zielonego i wszystko zalewamy litrem bulionu, warzywnego lub drobiowego. Zupę doprowadzamy do wrzenia, a później zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut, w trakcie doprawiając solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz gałązką świeżego lubczyku. Wszystko miksujemy na gładką masę.

Krem podajemy z kleksem śmietany albo serka mascarpone. Zupę możemy też wzbogacić grzankami oraz odłożonymi przed miksowaniem ziarenkami groszku.

/ 7Puree z groszku

Obraz
© Getty Images

Świetna alternatywa dla tłuczonych ziemniaków i pyszny dodatek do dań mięsnych czy rybnych, ale również ciekawa… pasta kanapkowa (doskonale smakuje na kromce żytniego lub razowego chleba). Jak przyrządzić tak uniwersalne puree?

Wystarczy podgotować do miękkości w lekko osolonym wrzątku około 500 g świeżego groszku zielonego, a po odcedzeniu i przelaniu zimną wodą zblendować go na gładką masę z 2-3 ząbkami czosnku (przeciśniętymi wcześniej przez praskę), łyżeczką posiekanych listków mięty i 2 łyżkami miękkiego masła, doprawiając solą, pieprzem oraz solidną porcją świeżo zmielonej gałki muszkatołowej.

/ 7Zielone curry z groszkiem cukrowym

Obraz
© Getty Images

Potrawa w azjatyckim stylu z przepisu Karola Okrasy. Na początku kroimy w paski dwie piersi z kurczaka, doprawiamy je solą i pieprzem, po czym smażymy na rozgrzanym oleju, aż uzyskają złoty kolor. Następnie ma maśle klarowanym podsmażamy garść pokrojonych w ćwiartki pieczarek, do których dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz 1-2 ząbki czosnku, a na koniec 2 łyżki zielonej pasty curry. Później zalewamy całość mleczkiem kokosowym (200 ml) i odrobiną wody. Gotujemy, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Wtedy dorzucamy podsmażonego kurczaka i groszek cukrowy w strąkach (ok. 100 g). Dusimy jeszcze kilka minut, o czym doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru, sokiem i startą skórką z limonki oraz posiekanym szczypiorkiem.

Tak przygotowane curry serwujemy z ryżem, najlepiej jaśminowym.

/ 7Hummus z zielonego groszku z miętą

Obraz
© Getty Images

Kto powiedział, że hummus należy zawsze przygotowywać z ciecierzycy? Karolina i Maciej Szaciłło w książce "Superlunche" proponują na przykład pyszną pastę ze świeżego zielonego groszku.

150 g jego ziaren gotujemy 3-4 minuty we wrzątku (ok. 100 ml), a następnie miksujemy z dobrej jakości oliwą z oliwek (4 łyżki), pastą tahini (2 łyżki), czosnkiem w proszku (łyżeczka), wodą (50 ml) oraz garścią listków mięty. Na koniec hummus doprawiamy solą himalajską oraz sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Tak przyrządzona pasta świetnie smakuje na kromce żytniego lub orkiszowego chleba.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał