Idealne na wiosnę
Zielony groszek kojarzymy przede wszystkim z nasionami grochu łuskanego, ale coraz większą popularnością w Polsce cieszy się również groszek cukrowy, który można zjadać razem ze strąkami. Późną wiosną i latem smakują najlepiej, bez większego problemu wyczarujemy z nich pyszne dania.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Sałatka Michelle Obamy
Była amerykańska Pierwsza Dama słynie z promowania zdrowego stylu odżywiania. Przepisy na proste, smaczne, a przede wszystkim korzystnie wpływające na organizm specjały Michelle Obama zawarła w książce "American Grown". Znaleźć tam można m.in. sałatkę ze świeżego, zielonego groszku łuskanego. Jak ją przygotować?
Około 500 g groszku wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy, nie dłużej niż 2-3 minuty, a następnie odcedzamy i hartujemy w misce z lodowatą wodą. Później osuszamy go za pomocą ręczników papierowych. Trzy czubate łyżki groszku blendujemy na puree, które łączymy z pozostałymi ziarnami. Dodajemy drobno posiekaną szalotkę oraz pora (tylko białą część jego łodygi). Polewamy oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny, posypujemy posiekanymi listkami mięty oraz startą skórką cytrynową. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy od razu po przyrządzeniu.
Groszek smażony z boczkiem
Prosty pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Najpierw musimy pozyskać ziarna świeżego groszku cukrowego – w tym celu odłamujemy górny koniec strąka i pociągamy za włókno, żeby się otworzył.
Nasiona gotujemy 2 minuty w osolonym wrzątku lub na parze, a następnie wrzucamy na patelnię z podsmażonym wcześniej posiekanym boczkiem lub bekonem. Po przełożeniu na talerz posypujemy pieprzem oraz liśćmi bazylii. To proste danie świetnie smakuje ze świeżą bagietką posmarowaną masłem czosnkowym.
Zupa-krem z groszku
Ciekawa propozycja na wiosenny lub letni obiad. Zadanie jest bardzo proste. Najpierw podsmażamy na oliwie drobno posiekaną cebulę, 2-3 ząbki czosnku oraz kawałek pora (białą części jego łodygi). Następnie dodajemy około 500 g świeżo wyłuskanego groszku zielonego i wszystko zalewamy litrem bulionu, warzywnego lub drobiowego. Zupę doprowadzamy do wrzenia, a później zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut, w trakcie doprawiając solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz gałązką świeżego lubczyku. Wszystko miksujemy na gładką masę.
Krem podajemy z kleksem śmietany albo serka mascarpone. Zupę możemy też wzbogacić grzankami oraz odłożonymi przed miksowaniem ziarenkami groszku.
Puree z groszku
Świetna alternatywa dla tłuczonych ziemniaków i pyszny dodatek do dań mięsnych czy rybnych, ale również ciekawa… pasta kanapkowa (doskonale smakuje na kromce żytniego lub razowego chleba). Jak przyrządzić tak uniwersalne puree?
Wystarczy podgotować do miękkości w lekko osolonym wrzątku około 500 g świeżego groszku zielonego, a po odcedzeniu i przelaniu zimną wodą zblendować go na gładką masę z 2-3 ząbkami czosnku (przeciśniętymi wcześniej przez praskę), łyżeczką posiekanych listków mięty i 2 łyżkami miękkiego masła, doprawiając solą, pieprzem oraz solidną porcją świeżo zmielonej gałki muszkatołowej.
Zielone curry z groszkiem cukrowym
Potrawa w azjatyckim stylu z przepisu Karola Okrasy. Na początku kroimy w paski dwie piersi z kurczaka, doprawiamy je solą i pieprzem, po czym smażymy na rozgrzanym oleju, aż uzyskają złoty kolor. Następnie ma maśle klarowanym podsmażamy garść pokrojonych w ćwiartki pieczarek, do których dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz 1-2 ząbki czosnku, a na koniec 2 łyżki zielonej pasty curry. Później zalewamy całość mleczkiem kokosowym (200 ml) i odrobiną wody. Gotujemy, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Wtedy dorzucamy podsmażonego kurczaka i groszek cukrowy w strąkach (ok. 100 g). Dusimy jeszcze kilka minut, o czym doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru, sokiem i startą skórką z limonki oraz posiekanym szczypiorkiem.
Tak przygotowane curry serwujemy z ryżem, najlepiej jaśminowym.
Hummus z zielonego groszku z miętą
Kto powiedział, że hummus należy zawsze przygotowywać z ciecierzycy? Karolina i Maciej Szaciłło w książce "Superlunche" proponują na przykład pyszną pastę ze świeżego zielonego groszku.
150 g jego ziaren gotujemy 3-4 minuty we wrzątku (ok. 100 ml), a następnie miksujemy z dobrej jakości oliwą z oliwek (4 łyżki), pastą tahini (2 łyżki), czosnkiem w proszku (łyżeczka), wodą (50 ml) oraz garścią listków mięty. Na koniec hummus doprawiamy solą himalajską oraz sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Tak przyrządzona pasta świetnie smakuje na kromce żytniego lub orkiszowego chleba.