Zupa bananowa
Szukasz smacznego i rozgrzewającego pomysłu na obiad w chłodny dzień? Przygotuj aromatyczną zupę z bananów. Na początku podsmażamy cebulę, posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i – jeśli lubimy bardziej pikantne specjały – papryczkę chili. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, a gdy się lekko podduszą, wszystko zalewamy bulionem, najlepiej warzywnym, choć sprawdzi się również drobiowy. Gotujemy przez 10-15 minut, a później dodajemy banany pokrojone w dość grube plasterki. Gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy zupę solą, pieprzem, papryką wędzoną, gałką muszkatołową, a także solidną szczyptą curry, które nada potrawie wyrazistości. Na koniec potrawę miksujemy. Podajemy ją z kleksem śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego, niektórzy pod koniec gotowania dodają też trochę mleczka kokosowego. Zupa bananowa świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, grzankami albo groszkiem ptysiowym.