6 pomysłów na wytrawne potrawy z bananami

Obraz
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons CC BY

/ 7Zainspiruj się w kuchni

Obraz
© Wikimedia Commons CC BY

W czasach PRL-u były produktem luksusowym, dziś sięgamy po te pochodzące z tropików owoce częściej niż po rodzime jabłka i gruszki. Zwykle jednak banany traktujemy jako pożywną przekąskę lub słodki dodatek do deseru czy porannej owsianki. A gdyby połączyć je z… wątróbką albo boczkiem?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Latający Jakub

Obraz
© iStock.com

Potrwa będąca dowodem na to, że w łączeniu produktów spożywczych nie ma granic. Przepis na Flygande Jacob po raz pierwszy opublikowano w jednym ze szwedzkich czasopism w połowie lat 70. XX w. Specjał szybko zdobył ogromną popularność, nie tylko w Skandynawii. Ze względu na smak, ale również łatwość przygotowania – w formie do zapiekania układamy pokrojoną w kostkę i podsmażoną pierś z kurczaka, podsmażone plasterki słoniny, a na górze… plasterki bananów. Całość posypujemy prażonymi orzeszkami ziemnymi i zalewamy śmietaną wymieszaną z sosem chili. Wkładamy na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. "Latającego Jakuba" serwuje się zazwyczaj z ryżem.

/ 7Zupa bananowa

Obraz
© iStock.com

Szukasz smacznego i rozgrzewającego pomysłu na obiad w chłodny dzień? Przygotuj aromatyczną zupę z bananów. Na początku podsmażamy cebulę, posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i – jeśli lubimy bardziej pikantne specjały – papryczkę chili. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, a gdy się lekko podduszą, wszystko zalewamy bulionem, najlepiej warzywnym, choć sprawdzi się również drobiowy. Gotujemy przez 10-15 minut, a później dodajemy banany pokrojone w dość grube plasterki. Gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy zupę solą, pieprzem, papryką wędzoną, gałką muszkatołową, a także solidną szczyptą curry, które nada potrawie wyrazistości. Na koniec potrawę miksujemy. Podajemy ją z kleksem śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego, niektórzy pod koniec gotowania dodają też trochę mleczka kokosowego. Zupa bananowa świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, grzankami albo groszkiem ptysiowym.

/ 7Gulasz wieprzowy z bananami

Obraz
© 123RF

Może wydawać się to dziwne, ale banany znakomicie współgrają z czerwonym mięsem, zwłaszcza wieprzowiną. Świetnie wiedzą o tym mieszkańcy Afryki czy Ameryki Środkowej, często przyrządzający potrawy z tymi dwoma składnikami. Ciekawych doświadczeń smakowych doświadczy na pewno gulasz, do przygotowania którego potrzebujemy pokrojonej w kostkę szynki wieprzowej. Mięso podsmażamy na smalcu, a gdy się przyrumieni na patelnię dorzucamy posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i kilka aromatycznych goździków. Kiedy cebula nabierze złocistej barwy dodajemy pokrojone pomidory z puszki, dolewamy trochę wody, doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 1,5-2 godziny. Pod koniec dokładamy pokrojone w kostkę banany i gotujemy gulasz jeszcze 10-15 minut.

/ 7Dorsz w orzeszkach ziemnych z bananami

Obraz
© iStock.com

Banany dobrze komponują się nawet z rybami, np. delikatnym w smaku dorszem, skarbnicą cennych dla naszego organizmu składników odżywczych, m.in. nienasyconych kwasów tłuszczowych, białek, selenu czy jodu. Jego filet dzielimy na porcje, każdą skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie posypujemy ziołami, np. kuminem, tymiankiem lub oregano. Niezbyt dojrzałe banany kroimy na plasterki i krótko obsmażamy z obu stron na maśle. Owoce zdejmujemy z patelni, na którą nakładamy rybę, obtoczoną wcześniej w rozkłóconym jajku i posiekanych orzeszkach ziemnych. Dorsza smażymy po 2-3 minuty z obu stron, następnie obkładamy bananami, skrapiamy sokiem z limonki i zapiekamy przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st.

/ 7Wątróbka z bananami

Obraz
© 123RF

Jedni uwielbiają jej smak i aromat, inni krzywią się na sam widok. Nie ulega jednak wątpliwości, że wątróbka jest produktem o dużych wartościach odżywczych, bogatym źródłem witamin oraz minerałów. Można ją również przyrządzać na wiele sposobów, nie tylko z jabłkiem i cebulką, ale także z… bananami, z którymi szczególnie dobrze komponuje się wątróbka drobiowa lub cielęca. Po dokładnym umyciu i oczyszczeniu z błon należy pokroić ją w dość cienkie plasterki, oprószyć mąką i podsmażyć na maśle, przez 3 minuty z każdej strony. Następnie na patelni umieszczamy pokrojone w plasterki banany, posypujemy solą, pieprzem oraz curry i smażymy jeszcze 2-3 minuty.

/ 7Monkey fingers

Obraz
© iStock.com

"Małpie palce" mogą być pyszną przystawką podczas domowej imprezy, ale również pożywnym daniem obiadowym. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Piersi z kurczaka, po umyciu i oczyszczeniu, kroimy w cienkie paski i marynujemy w oliwie, którą wymieszaliśmy wcześniej z przyprawami: solą, papryką i czosnkiem w proszku, pieprzem cayenne, curry i gałką muszkatołową. Mięso umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny. Po wyjęciu każdy "palec" obtaczamy w dość gęstym cieście przygotowanym z banana zmiksowanego z mlekiem, jajkiem i mąką. W garnku lub frytkownicy rozgrzewamy olej i smażymy monkey fingers, aż nabiorą brązowego koloru. Specjał najlepiej smakuje w towarzystwie słodko-kwaśnych sosów.

Wybrane dla Ciebie

Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy