Sos holenderski
Składniki: 3 żółtka, 100 g masła, łyżka soku z cytryny, sól i biały pieprz do smaku.
Przygotowanie: przygotowywanie sosu holenderskiego zacznij od rozpuszczenia w garnku o grubym dnie masła. Kiedy masło się już lekko zagotuje, na jego powierzchni powinna pojawić się piana – to znak, że powinieneś zmniejszyć ogień do minimum i zebrać biały nalot na maśle. Uwaga – kontroluj sytuację i nie dopuść do przypalenia masła. W rondelku zagotuj wodę (ok. 1/4 wysokości garnka), a w metalowej misce umieść żółtka (powinny mieć temperaturę pokojową), sok z cytryny, sól oraz pieprz, a następnie umieść w garnku z gotującą się wodą na małym ogniu. Uwaga – miska nie powinna dotykać dnem powierzchni wody. Zawartość miseczki ubij przy pomocy trzepaczki lub miksera na puszystą masę i nie przerywając ubijania, stopniowo dodaj rozpuszczone, ciepłe masło. Powstałą masę ubijaj na parze przez kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć, ale żółtka się nie zetną. Sos holenderski powinien być aksamitny i puszysty, konsystencją zbliżony do majonezu. Taki sos najlepiej komponuje się z gotowanymi warzywami i rybą, a także jajkami.