6 pomysłów na wykorzystanie cytryny

Obraz
Źródło zdjęć: © flickr.com | Ray Bouknight
Karolina Wójciga

/ 7Cytrus nie tylko do herbaty

Obraz
© flickr.com | Ray Bouknight

Cytryna - zdecydowanie jej nie doceniamy. Latem dodajemy ją razem z miętą do wody i przygotowujemy chłodzącą lemoniadę, a zimą? Najczęściej wkrawamy plasterek do herbaty i na tym kończą się zadania tego owocu. A gdyby tak ją zakisić albo upiec w niej kurczaka lub dorsza? No, to jest pomysł! Przełam rutynę i wypróbuj któryś z 10 cytrynowych przepisów, które dla was zebraliśmy.

/ 7Kotlety jagnięce z cytryną i rozmarynem

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 600 g kotletów jagnięcych, sok z połowy cytryny, kilka gałązek rozmarynu, oliwa, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: mięso umyj, osusz i pokrój w plastry, a następnie zalej je marynatą przygotowaną z pozostałych składników i wstaw do lodówki na kilka godzin. Kiedy kotlety jagnięce są już zamarynowane, podsmaż je na rozgrzanej patelni, a następnie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego razem z marynatą i piecz, aż nie będzie miękkie. Jagnięcinę pieczoną w cytrynie podawaj z upieczonymi ziemniakami.

/ 7Dorsz z cytryną i oliwkami

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 2 filety z dorsza (lub innej białej ryby), cebula, cytryna, 1/2 szklanki zielonych oliwek (odsączonych z zalewy), łyżeczka suszonego tymianku, łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 1/3 szklanki wytrawnego wina białego, łyżka mąki, łyżeczka mąki ziemniaczanej, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia.

Przygotowanie: cebulę obierz i pokrój w piórka. Połowę cytryny pokrój w plasterki, a z pozostałej części zetrzyj ok. połowę łyżeczki skórki i wyciśnij do szklanki sok. Startą skórkę cytrynową wymieszaj w płaskim naczyniu z mąką pszenną i ziemniaczaną, dodaj połowę tymianku i odstaw na chwilę. Rozgrzej piekarnik do 180 st., a na patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę i plasterki cytryny. Posól do smaku i podsmaż na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Wlej wino, wsyp oliwki i pozostały tymianek. Przykryj patelnię i duś przez chwilę jej zawartość. Filety z dorsza opłucz i osusz papierowym ręcznikiem, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące. Przez minutę podsmaż rybę z obu stron na patelni z niewielką ilością oleju. Teraz rybę ułóż na podsmażonej cebulce, przykryj ją plasterkami cytryny i wstaw do piekarnika na 10 min., a przed podaniem posyp ją natką pietruszki.

/ 7Hummus

Obraz
© WP.PL

Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy wraz z wodą (lub ciecierzyca z puszki wraz z zalewą), 5 łyżek pasty sezamowej (tahini), sok z połowy cytryny, ząbek czosnku, sól do smaku, oliwa z oliwek, czarnuszka, posiekana natka pietruszki.

Przygotowanie: w miseczce umieść ciecierzycę, dodaj pastę sezamową, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz ząbek czosnku i wszystko zmiksuj na jednolitą, gładką masę przy pomocy blendera. Stopniowo dodawaj wodę z gotowania ciecierzycy (lub zalewę z puszki) – pamiętaj, że im więcej płynu dodasz, tym hummus będzie rzadszy. Gotową pastę przełóż do miseczki, skrop oliwą z oliwek, posyp czarnuszką i posiekaną natką pietruszki. Taki domowy hummus będzie idealnym dodatkiem do pieczonych lub surowych warzyw.

/ 7Domowa oliwa z cytryną i tymiankiem

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 150 ml oliwy z oliwek, 250 ml oleju rzepakowego, garść świeżego tymianku, 10 ziarenek czerwonego pieprzu, skórka z 2 cytryn.

Przygotowanie: zacznij od sparzenia cytryny, obrania jej ze skórki (zrób to tak, by na obierkach było jak najmniej białej części) i pokrojenia jej w paseczki. Teraz wyparz butelkę, a następnie wrzuć do niej garść świeżego tymianku i pokrojone skórki cytryny. Oliwę i olej wlej do rondelka i lekko je podgrzej, ale nie zagotuj, a następnie przelej do butelki, zawiń ją w gazetę i odstaw w chłodne miejsce na ok. 2 tygodnie, a po tym czasie możesz cieszyć się smakiem aromatyzowanej oliwy.

/ 7Kiszone cytryny

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 10 cytryn, 3 liście laurowe, sól morska (gruboziarnista), 6-7 goździków, kawałek kory cynamonowej.

Przygotowanie: dokładnie umyj cytryny - z 5 wyciśnij sok (pozbądź się pestek), a pozostałe natnij na krzyż, ale nie do końca, by się nie rozpadły. Do środka każdej cytryny wsyp łyżkę soli i rozetrzyj, by równomiernie rozprowadzić w nich sól. Dosyć ciasno poupychaj cytryny w słoiku, dodaj cynamon, goździki i liście laurowe i wszystko zalej sokiem z wyciśniętych cytryn. Teraz pozostałą przestrzeń w słoiku wypełnij ciepłą, przegotowaną wodą, szczelnie go zamknij i odstaw na 2 tygodnie, a po tym czasie ciesz się smakiem pysznych kiszonych cytryn - będą idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dań mięsnych.

/ 7Sos holenderski

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 3 żółtka, 100 g masła, łyżka soku z cytryny, sól i biały pieprz do smaku.

Przygotowanie: przygotowywanie sosu holenderskiego zacznij od rozpuszczenia w garnku o grubym dnie masła. Kiedy masło się już lekko zagotuje, na jego powierzchni powinna pojawić się piana – to znak, że powinieneś zmniejszyć ogień do minimum i zebrać biały nalot na maśle. Uwaga – kontroluj sytuację i nie dopuść do przypalenia masła. W rondelku zagotuj wodę (ok. 1/4 wysokości garnka), a w metalowej misce umieść żółtka (powinny mieć temperaturę pokojową), sok z cytryny, sól oraz pieprz, a następnie umieść w garnku z gotującą się wodą na małym ogniu. Uwaga – miska nie powinna dotykać dnem powierzchni wody. Zawartość miseczki ubij przy pomocy trzepaczki lub miksera na puszystą masę i nie przerywając ubijania, stopniowo dodaj rozpuszczone, ciepłe masło. Powstałą masę ubijaj na parze przez kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć, ale żółtka się nie zetną. Sos holenderski powinien być aksamitny i puszysty, konsystencją zbliżony do majonezu. Taki sos najlepiej komponuje się z gotowanymi warzywami i rybą, a także jajkami.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość