Cytrus nie tylko do herbaty
Cytryna - zdecydowanie jej nie doceniamy. Latem dodajemy ją razem z miętą do wody i przygotowujemy chłodzącą lemoniadę, a zimą? Najczęściej wkrawamy plasterek do herbaty i na tym kończą się zadania tego owocu. A gdyby tak ją zakisić albo upiec w niej kurczaka lub dorsza? No, to jest pomysł! Przełam rutynę i wypróbuj któryś z 10 cytrynowych przepisów, które dla was zebraliśmy.
Kotlety jagnięce z cytryną i rozmarynem
Składniki: 600 g kotletów jagnięcych, sok z połowy cytryny, kilka gałązek rozmarynu, oliwa, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: mięso umyj, osusz i pokrój w plastry, a następnie zalej je marynatą przygotowaną z pozostałych składników i wstaw do lodówki na kilka godzin. Kiedy kotlety jagnięce są już zamarynowane, podsmaż je na rozgrzanej patelni, a następnie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego razem z marynatą i piecz, aż nie będzie miękkie. Jagnięcinę pieczoną w cytrynie podawaj z upieczonymi ziemniakami.
Dorsz z cytryną i oliwkami
Składniki: 2 filety z dorsza (lub innej białej ryby), cebula, cytryna, 1/2 szklanki zielonych oliwek (odsączonych z zalewy), łyżeczka suszonego tymianku, łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 1/3 szklanki wytrawnego wina białego, łyżka mąki, łyżeczka mąki ziemniaczanej, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia.
Przygotowanie: cebulę obierz i pokrój w piórka. Połowę cytryny pokrój w plasterki, a z pozostałej części zetrzyj ok. połowę łyżeczki skórki i wyciśnij do szklanki sok. Startą skórkę cytrynową wymieszaj w płaskim naczyniu z mąką pszenną i ziemniaczaną, dodaj połowę tymianku i odstaw na chwilę. Rozgrzej piekarnik do 180 st., a na patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę i plasterki cytryny. Posól do smaku i podsmaż na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Wlej wino, wsyp oliwki i pozostały tymianek. Przykryj patelnię i duś przez chwilę jej zawartość. Filety z dorsza opłucz i osusz papierowym ręcznikiem, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące. Przez minutę podsmaż rybę z obu stron na patelni z niewielką ilością oleju. Teraz rybę ułóż na podsmażonej cebulce, przykryj ją plasterkami cytryny i wstaw do piekarnika na 10 min., a przed podaniem posyp ją natką pietruszki.
Hummus
Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy wraz z wodą (lub ciecierzyca z puszki wraz z zalewą), 5 łyżek pasty sezamowej (tahini), sok z połowy cytryny, ząbek czosnku, sól do smaku, oliwa z oliwek, czarnuszka, posiekana natka pietruszki.
Przygotowanie: w miseczce umieść ciecierzycę, dodaj pastę sezamową, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz ząbek czosnku i wszystko zmiksuj na jednolitą, gładką masę przy pomocy blendera. Stopniowo dodawaj wodę z gotowania ciecierzycy (lub zalewę z puszki) – pamiętaj, że im więcej płynu dodasz, tym hummus będzie rzadszy. Gotową pastę przełóż do miseczki, skrop oliwą z oliwek, posyp czarnuszką i posiekaną natką pietruszki. Taki domowy hummus będzie idealnym dodatkiem do pieczonych lub surowych warzyw.
Domowa oliwa z cytryną i tymiankiem
Składniki: 150 ml oliwy z oliwek, 250 ml oleju rzepakowego, garść świeżego tymianku, 10 ziarenek czerwonego pieprzu, skórka z 2 cytryn.
Przygotowanie: zacznij od sparzenia cytryny, obrania jej ze skórki (zrób to tak, by na obierkach było jak najmniej białej części) i pokrojenia jej w paseczki. Teraz wyparz butelkę, a następnie wrzuć do niej garść świeżego tymianku i pokrojone skórki cytryny. Oliwę i olej wlej do rondelka i lekko je podgrzej, ale nie zagotuj, a następnie przelej do butelki, zawiń ją w gazetę i odstaw w chłodne miejsce na ok. 2 tygodnie, a po tym czasie możesz cieszyć się smakiem aromatyzowanej oliwy.
Kiszone cytryny
Składniki: 10 cytryn, 3 liście laurowe, sól morska (gruboziarnista), 6-7 goździków, kawałek kory cynamonowej.
Przygotowanie: dokładnie umyj cytryny - z 5 wyciśnij sok (pozbądź się pestek), a pozostałe natnij na krzyż, ale nie do końca, by się nie rozpadły. Do środka każdej cytryny wsyp łyżkę soli i rozetrzyj, by równomiernie rozprowadzić w nich sól. Dosyć ciasno poupychaj cytryny w słoiku, dodaj cynamon, goździki i liście laurowe i wszystko zalej sokiem z wyciśniętych cytryn. Teraz pozostałą przestrzeń w słoiku wypełnij ciepłą, przegotowaną wodą, szczelnie go zamknij i odstaw na 2 tygodnie, a po tym czasie ciesz się smakiem pysznych kiszonych cytryn - będą idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dań mięsnych.
Sos holenderski
Składniki: 3 żółtka, 100 g masła, łyżka soku z cytryny, sól i biały pieprz do smaku.
Przygotowanie: przygotowywanie sosu holenderskiego zacznij od rozpuszczenia w garnku o grubym dnie masła. Kiedy masło się już lekko zagotuje, na jego powierzchni powinna pojawić się piana – to znak, że powinieneś zmniejszyć ogień do minimum i zebrać biały nalot na maśle. Uwaga – kontroluj sytuację i nie dopuść do przypalenia masła. W rondelku zagotuj wodę (ok. 1/4 wysokości garnka), a w metalowej misce umieść żółtka (powinny mieć temperaturę pokojową), sok z cytryny, sól oraz pieprz, a następnie umieść w garnku z gotującą się wodą na małym ogniu. Uwaga – miska nie powinna dotykać dnem powierzchni wody. Zawartość miseczki ubij przy pomocy trzepaczki lub miksera na puszystą masę i nie przerywając ubijania, stopniowo dodaj rozpuszczone, ciepłe masło. Powstałą masę ubijaj na parze przez kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć, ale żółtka się nie zetną. Sos holenderski powinien być aksamitny i puszysty, konsystencją zbliżony do majonezu. Taki sos najlepiej komponuje się z gotowanymi warzywami i rybą, a także jajkami.