Dipy w wersji fit - mniej kalorii, dużo smaku
Oto kilka pomysłów, jak zrobić dipy idealne do dań mięsnych, serów, pieczonych warzyw, chrupkich przekąsek czy sałatek.
Zdrowy i smaczny dodatek
Wśród sosów, które dodajemy do dań z barów szybkiej obsługi, makaronów, kanapek czy sałatek, wciąż królują majonez i ketchup. Regularnie jedzone nie tylko powodują wzrost "złego" cholesterolu LDL - w ich składzie znajduje się także sporo ukrytego cukru, a ten jak wiadomo jest jedną z najczęstszych przyczyn chorób cywilizacyjnych, takich jak nadwaga czy otyłość. Ponadto producenci często dodają do nich ulepszacze smaku, konserwanty i nadmierną ilość soli. Nie musimy jednak ograniczać się do gotowych propozycji ze sklepu. Oto kilka pomysłów, jak zrobić dipy idealne do dań mięsnych, serów, pieczonych warzyw, chrupkich przekąsek czy sałatek.
Dip czosnkowy
*Składniki: *2 ząbki czosnku, 50 g gęstego greckiego jogurtu light, 150 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, świeżo mielony pieprz czarny.
Przygotowanie: ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Połączyć w miseczce z jogurtami. Doprawić do smaku ziołami oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać i schłodzić ok. 20 minut w lodówce przed podaniem.
Dip z awokado
Składniki: 1dojrzałe awokado, 1/2 pęczka kolendry, sok z połowy limonki, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 cebuli, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie: obrać awokado, usunąć pestkę i zblendować. Dodać posiekaną kolendrę i cebulę. Doprawić przyprawami, rozgniecionym czosnkiem i wymieszać wszystkie składniki z oliwą.
Dip musztardowy
*Składniki: *3 łyżki jogurtu greckiego, 3 łyżeczki musztardy.
Przygotowanie: składniki dokładnie wymieszać, a następnie schłodzić. Podawać z warzywami lub do krakersów.
Dip paprykowo-pomidorowy
*Składniki: *1 duża czerwona papryka, szczypta cukru, 1 duży dojrzały pomidor, 1 łyżka octu balsamicznego, sól i pieprz czarny do smaku, 1 łyżeczka suszonej bazylii.
Przygotowanie: paprykę upiec w piekarniku, aż zbrązowieje skórka, wystudzić. Pomidora naciąć i zalać wrzątkiem. Zdjąć skórkę z papryki i pomidora, usunąć pestki i zmiksować razem z bazylią. Następnie całość posolić, dodać ocet, cukier i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Dip ziołowy
*Składniki: *300 g serka śmietankowego (o zawartości do 4 proc. tłuszczu), 1/2 natki świeżej kolendry, 1 łyżka jogurtu, 2 łyżeczki oregano, skórka otarta z cytryny, świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku.
Przygotowanie: kolendrę posiekać i wymieszać z serkiem. Dodać oregano, skórkę i przyprawić pieprzem. Na koniec dodać jogurt i całość jeszcze raz wymieszać.
Dip z cieciorki
*Składniki: *1 puszka cieciorki, 2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki oleju sezamowego, 1 cytryna, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. zielenina do przybrania.
*Przygotowanie: *cieciorkę odcedzić i zblendować. Dodać sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i olej. Doprawić do smaku, dodać zieleninę. Podawać schłodzony.