Dorsz z cytryną i oliwkami
Składniki: 2 filety z dorsza (lub innej białej ryby), cebula, cytryna, 1/2 szklanki zielonych oliwek (odsączonych z zalewy), łyżeczka suszonego tymianku, łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 1/3 szklanki wytrawnego wina białego, łyżka mąki, łyżeczka mąki ziemniaczanej, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia.
Przygotowanie: cebulę obierz i pokrój w piórka. Połowę cytryny pokrój w plasterki, a z pozostałej części zetrzyj ok. połowę łyżeczki skórki i wyciśnij do szklanki sok. Startą skórkę cytrynową wymieszaj w płaskim naczyniu z mąką pszenną i ziemniaczaną, dodaj połowę tymianku i odstaw na chwilę. Rozgrzej piekarnik do 180 st., a na patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę i plasterki cytryny. Posól do smaku i podsmaż na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Wlej wino, wsyp oliwki i pozostały tymianek. Przykryj patelnię i duś przez chwilę jej zawartość. Filety z dorsza opłucz i osusz papierowym ręcznikiem, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące. Przez minutę podsmaż rybę z obu stron na patelni z niewielką ilością oleju. Teraz rybę ułóż na podsmażonej cebulce, przykryj ją plasterkami cytryny i wstaw do piekarnika na 10 min., a przed podaniem posyp ją natką pietruszki.