Nadziewana czerwona papryka
Najlepsza papryka jest właśnie teraz: aromatyczna, soczysta, wspaniała. Nadziewane mięsem warzywa znane są w polskiej kuchni, ale dziś propozycja nie tylko dla mięsożerców. Składnikami naszego dania są: cztery duże czerwone papryki, szklanka soczewicy, szklanka brązowego ryżu, sól, pieprz, suszony tymianek, curry, dwa jajka, oliwa z oliwek.
Obcinamy nasady papryk, usuwamy nasiona i lekko posypujemy solą wnętrze. Odstawiamy. Gotujemy soczewicę z dodatkiem przyprawy curry, soli i pieprzu. Ryż gotujemy z solą i tymiankiem. Gdy ryż i soczewica są miękkie, łączymy je w misce i studzimy. Do ostudzonych dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Masą nadziewamy papryki, układamy je w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą i zapiekamy przez około godzinę. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.