Karkówka w sosie z prawdziwków
Jesień to pora na grzybobranie. Leśne zapachy pobudzają apetyt, warto wiec nie tylko przygotowywać przetwory na zimę, ale również wykorzystać grzyby na bieżąco, do codziennych obiadów. Karkówka z borowikami jest przepyszna i łatwa do przygotowania. Potrzebujemy: kilka plastrów karkówki, posiekaną cebulę, posiekane dwa ząbki czosnku, oliwę z oliwek, masło, kilka dobrze umytych i pokrojonych w plastry prawdziwków, śmietanę 18 proc., dwie gałązki rozmarynu, szklankę bulionu z kurczaka, mieloną słodką paprykę, sól i pieprz.
Karkówkę doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Przyprawy wcieramy w mięso, smarujemy plastry oliwą i odstawiamy na pół godziny. W rondlu podsmażamy delikatnie na maśle cebulę i czosnek, dodajemy grzyby, wrzucamy całe gałązki rozmarynu, wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu około pół godziny. Mięso wrzucamy na patelnię, smażymy po trzy minuty z każdej strony i zalewamy sosem grzybowym. Wszystko razem dusimy około pół godziny. Na koniec dodajemy śmietanę. Podajemy z ziemniakami lub makaronem.