Naleśniki z warzywami
Naleśniki lubią chyba wszyscy. Choć ich podstawowa wersja jest dość kaloryczna, to jednak gdy przygotujemy je z mąki razowej, stają się bardzo wartościowym elementem posiłku.
Składniki: szklanka mąki pełnoziarnistej, jajko, mleko, sól, pieprz, marchew, cebula, dwa ząbki czosnku, kilka różyczek brokuła, zielony groszek (mrożony).
Przygotowanie: zaczynamy od ciasta. Do miski wrzucamy mąkę, wbijamy jajko i mieszamy. Dolewamy mleko, aż utworzy się ciasto gęste jak śmietana. Doprawiamy solą i odstawiamy na pół godziny. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki, brokuły dzielimy na małe kawałeczki, cebulę i czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy warzywa i smażymy je kilka minut, doprawiamy. Na drugiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wlewamy ciasto i smażymy naleśniki. Nadziewamy je masą warzywną i podajemy z jogurtem.