Jajka po benedyktyńsku na toście
Jajka na bułce to danie i szybkie, tanie i wartościowe. Na kolację sprawdzi się idealnie.
Składniki: dwa jajka, bułka pełnoziarnista, dwa plastry szynki, dwa liście sałaty, łyżeczka octu, dwie łyżki musztardy, łyżeczka kurkumy, oliwa z oliwek, sól i pieprz.
Przygotowanie: w rondlu podgrzewamy wodę z octem. Wbijamy delikatnie jajka i gotujemy je w koszulkach. Jeśli nie potrafimy tego zrobić, możemy usmażyć jajka sadzone na małej ilości oliwy. Bułkę przekrawamy i opiekamy w piekarniku. Przygotowujemy sos: mieszamy musztardę z kurkumą i pieprzem, dodajemy troszeczkę oliwy i szybko ubijamy. Na bułce układamy plaster sałaty, plaster szynki, na to jajko i wszystko polewamy sosem.