Eleganckie dania za małe pieniądze
Wieczorny posiłek nie może być tłusty i ciężkostrawny. Kolacja powinna być lekka, ale pełna witamin i mikroelementów. Ostatni posiłek przed snem wpływa na to, jak się wyśpimy, czy wstaniemy wypoczęci i z nowymi siłami do życia. Przygotowanie szybkiej, zdrowej i, co ważne, niezbyt drogiej kolacji nie jest wcale trudne. Oto sześć naszych propozycji.
To jedno z najprostszych dań. A wersja z ziołami jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa, bo poprawia nasz metabolizm. Składniki: trzy jajka, dwie łyżki posiekanego szczypioru, pół łyżki posiekanego, świeżego oregano, pół posiekanej i pozbawionej nasion papryczki chili, sól i pieprz.
Przygotowanie: jajka wbijamy do miski i dokładnie ubijamy, dodajemy zioła i mieszamy bardzo dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, wlewamy jajka i zmniejszamy ogień. Smażymy po dwie minuty z każdej strony i podajemy z ciemnym pieczywem lub grzankami.
Kanapki z pastą z makreli wędzonej
Często wieczorem nie mamy sił i ochoty na kuchenne zabawy. Rybna pasta jest łatwa i szybka do przygotowania, a w dodatku łatwostrawna i dostarczająca mnóstwo potrzebnych nam mikroelementów.
Składniki: pół wędzonej makreli, ogórek kiszony, jedno jajko ugotowane na twardo, łyżeczka musztardy, pieprz, mała cebula.
Przygotowanie: cebulę siekamy bardzo drobno, ogórka i jajko kroimy w drobną kostkę, makrelę rozrywamy na kawałeczki, usuwając wszystkie ości. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy musztardę, sól i pieprz i ugniatamy widelcem na gładką masę. Nakładamy na kromki pełnoziarnistego chleba, na wierzchu układamy plastry pomidora lub sałatę.
Pierś z kurczaka w orzechach
Jeśli wieczorem atakuje nas głód, a chcemy jednak zadbać o zdrowie i sylwetkę, warto przygotować na szybko pierś z kurczaka – nie smażoną, ale pieczoną.
Składniki: jedna pierś z kurczaka, pół szklanki posiekanych bardzo drobno orzechów (obojętnie jakich), jajko, sól, pieprz, słodka papryka.
Przygotowanie: pierś dokładnie myjemy, osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Odstawiamy do lodówki na kilka minut. Rozbijamy jajka i lekko je solimy. Pierś obtaczamy w jajku, a następnie w posiekanych orzechach. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. W wyłożonym pergaminem naczyniu żaroodpornym układamy mięso i pieczemy je przez pół godziny. Wyjmujemy, odstawiamy na pięć minut i kroimy w plasterki. Podajemy z sałatą lekko skropioną sosem winegret.
Jajka po benedyktyńsku na toście
Jajka na bułce to danie i szybkie, tanie i wartościowe. Na kolację sprawdzi się idealnie.
Składniki: dwa jajka, bułka pełnoziarnista, dwa plastry szynki, dwa liście sałaty, łyżeczka octu, dwie łyżki musztardy, łyżeczka kurkumy, oliwa z oliwek, sól i pieprz.
Przygotowanie: w rondlu podgrzewamy wodę z octem. Wbijamy delikatnie jajka i gotujemy je w koszulkach. Jeśli nie potrafimy tego zrobić, możemy usmażyć jajka sadzone na małej ilości oliwy. Bułkę przekrawamy i opiekamy w piekarniku. Przygotowujemy sos: mieszamy musztardę z kurkumą i pieprzem, dodajemy troszeczkę oliwy i szybko ubijamy. Na bułce układamy plaster sałaty, plaster szynki, na to jajko i wszystko polewamy sosem.
Naleśniki z warzywami
Naleśniki lubią chyba wszyscy. Choć ich podstawowa wersja jest dość kaloryczna, to jednak gdy przygotujemy je z mąki razowej, stają się bardzo wartościowym elementem posiłku.
Składniki: szklanka mąki pełnoziarnistej, jajko, mleko, sól, pieprz, marchew, cebula, dwa ząbki czosnku, kilka różyczek brokuła, zielony groszek (mrożony).
Przygotowanie: zaczynamy od ciasta. Do miski wrzucamy mąkę, wbijamy jajko i mieszamy. Dolewamy mleko, aż utworzy się ciasto gęste jak śmietana. Doprawiamy solą i odstawiamy na pół godziny. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki, brokuły dzielimy na małe kawałeczki, cebulę i czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy warzywa i smażymy je kilka minut, doprawiamy. Na drugiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wlewamy ciasto i smażymy naleśniki. Nadziewamy je masą warzywną i podajemy z jogurtem.
Sałatka z tuńczykiem
Połączenie ryby i warzyw tworzy bardzo lekkie danie, idealne na kolację.
Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym, jajko na twardo, ogórek, pomidory koktajlowe, sałata zielona, mała cebula, musztarda, oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz.
Przygotowanie: z musztardy, oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu robimy sos winegret. Tuńczyka rwiemy na dość spore kawałki, sałatę kroimy w paski, pomidory w ćwiartki, podobnie jak jajko. Cebulę kroimy w krążki, a ogórka w półplasterki. Wszystko mieszamy w misce, polewamy sosem winegret i podajemy z ciemnym pieczywem.