Pierś z kurczaka w orzechach
Jeśli wieczorem atakuje nas głód, a chcemy jednak zadbać o zdrowie i sylwetkę, warto przygotować na szybko pierś z kurczaka – nie smażoną, ale pieczoną.
Składniki: jedna pierś z kurczaka, pół szklanki posiekanych bardzo drobno orzechów (obojętnie jakich), jajko, sól, pieprz, słodka papryka.
Przygotowanie: pierś dokładnie myjemy, osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Odstawiamy do lodówki na kilka minut. Rozbijamy jajka i lekko je solimy. Pierś obtaczamy w jajku, a następnie w posiekanych orzechach. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. W wyłożonym pergaminem naczyniu żaroodpornym układamy mięso i pieczemy je przez pół godziny. Wyjmujemy, odstawiamy na pięć minut i kroimy w plasterki. Podajemy z sałatą lekko skropioną sosem winegret.