Pierogi z wiśniami lub czereśniami wg Emilki
Składniki: 350 g mąki, 1 jajko, 1/2 szklanki ciepłej wody, 500 g wiśni, 2 łyżki cukru. Do podania: 1/2 szklanki śmietanki, 2 łyżki cukru.
Przygotowanie: z mąki, jajka, wody i soli zagnieść ciasto. Wiśnie wydrylować, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na pół godziny. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka i na każde kłaść 3-4 owoce, a następnie zlepić brzegi. Wrzucać w osolony wrzątek, przykryć, a gdy wypłyną odkryć i pogotować 2 minuty. Odcedzić i podawać ze śmietanką i cukrem. Można także przełożyć je do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i zalać mieszanką śmietanki, cukru, 1 jajka i 1 łyżki bułki tartej, a następnie zapiec 20 minut w 180 stopniach.