Pieczone pierogi z malinami wg Justmydelicious
Składniki na ciasto na około 20 pierogów: 2 szklanki mąki żytniej, 1/2 kostki miękkiego masła, 3-4 łyżek cukru, 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany, 1 jajko, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie: wszystkie składniki połączyć ze sobą na jednolite ciasto. Rozwałkować je na grubość 3-5 mm, a następnie wykrawać kółka, np. przy pomocy szklanki lub specjalnej metalowej ramy. Dodatkowo należy przygotować około 1/2-3/4 szklanki świeżych malin. Na każdy krążek nakładać maliny (średnio po dwie porcje). Zlepić dokładnie brzegi ciasta. Pierogi ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w 180 stopniach C przez około 25 minut, do czasu aż będą złociste.