Pierogi z jagodami wg Redakcji
Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej, 200 ml wody, 30 g masła, szczypta soli. Nadzienie: 150 g jagód, 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Do podania: słodka śmietanka, kilka jagód, listki mięty, cukier kryształ.
Przygotowanie: mąkę przesiać na stolnicę, formując górkę z dołkiem pośrodku. W garnuszku zagotować wodę z masłem i solą, a następnie stopniowo wlewać w mąkę, nożem łącząc składniki. Ciasto wyrabiać około 10 minut, w razie potrzeby podsypać stolnicę mąką. Masę odstawić pod przykryciem na pół godziny, a następnie połowę rozwałkować i zacząć wycinać kółka za pomocą szklanki. Na środek każdego nakładać oprószone mąką jagody. Skleić i gotować porcjami we wrzątku, aż wypłyną na wierzch. Za pomocą łyżki cedzakowej wykładać w odstępach na półmisek (aby się nie posklejały). Proces powtórzyć z drugą częścią ciasta. Pierogi podawać ze śmietaną, świeżymi owocami i listkami mięty. Dosłodzić według uznania.