Pierogi z truskawkami wg Rarossy
Składniki: 4 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 2-3 łyżki oleju, szczypta soli, około 2 szklanki ciepłej wody, 250 g truskawek, 5 łyżek cukru pudru, 200 g śmietany.
Przygotowanie: truskawki umyć, odszypułkować, pokroić i zasypać 2-3 łyżkami cukru. Z mąki, jajek, oleju, soli oraz wody zagnieść ciasto - powinno być gładkie oraz elastyczne. Ciasto podzielić na kilka mniejszych kawałków, aby było wygodniej je rozwałkować. Każdą część ciasta cienko rozwałkować, a następnie za pomocą szklanki wykrawać krążki i na środek nakładać truskawki. Złożyć na pół i zlepić brzegi. Gotowe pierogi gotować partiami we wrzącej, osolonej wodzie - od momentu gdy wypłyną, około 3-4 minuty. Najlepiej smakują polane śmietaną i posypane cukrem pudrem .