Krem kawowy
Można go jeść jako samodzielny deser, ale lepiej sprawdza się jako dodatek do różnych ciast i ciasteczek, choćby zwykłych biszkoptów. Pomysły na wykorzystanie tego kremu ogranicza tylko nasza wyobraźnia.
Jak go przygotować? 200 ml tłustego mleka (przynajmniej 3,2-procentowego) gotujemy z 3-4 łyżeczkami kawy rozpuszczalnej (najbardziej ortodoksyjni kawosze mogą zwiększyć te proporcje). W międzyczasie ucieramy trzy żółtka z cukrem (90 g) i cukrem waniliowym (jedno opakowanie), po czym dodajemy mąkę pszenną tortową (20 g) i mąkę ziemniaczaną (10 g), dokładnie mieszamy, a następnie powoli wlewamy mleko z kawą, cały czas mieszając. Powstałą masę przelewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę masła i mieszamy. Na koniec przykrywamy naczynie folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia.