6 pomysłów na kawowe desery

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Słodkie inspiracje

Obraz
© 123RF

Polacy uwielbiają kawę. Ponad 80 proc. mieszkańców naszego kraju pije ją codziennie, a co drugi nawet kilka razy w ciągu doby. Miłośnicy kawowego smaku i aromatu na pewno docenią również proponowane przez nas desery, w których napar z ziaren kawowca odgrywa bardzo istotną rolę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Tiramisu

Obraz
© Shutterstock.com

Włosi zrobili wiele, by przekonać świat, że ten specjał ma bardzo długą tradycję. Jednak prawdopodobnie jego receptura narodziła się dopiero w latach 60. XX wieku, w pewnej pracowni cukierniczej w Avelliono. Nie zmienia to jednak faktu, że tiramisu stało się jednym z najpopularniejszych deserów świata i – co ważne – stosunkowo łatwym do przygotowania.

Na początku należy zaparzyć mocną kawę espresso (250 ml), do której dodajemy cukier (90 g) i likier Amaretto (60 ml), a następnie powstały poncz pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem – 9 żółtek ubijamy i dodajemy do nich syrop z 1,5 szklanki wody zagotowanej z 240 g cukru. Nadal ubijamy, a gdy uzyskamy puszystą masę, dokładamy 750 g serka mascarpone. Dokładnie mieszamy.

Podłużne biszkopty dokładnie nasączamy ponczem kawowym i układamy na dnie blaszki do pieczenia. Wykładamy na nie połowę kremu, przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów i kremu. Wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin. Po schłodzeniu posypujemy tiramisu kakao. Deser podajemy pokrojony w kwadraty.

/ 7Affogato

Obraz
© pixabay

Czy może być coś pyszniejszego niż połączenie zimnych lodów waniliowych z gorącym espresso? Na pewno nie dla amatorów tego pysznego włoskiego deseru, który bez trudu wyczarujemy w domu. Możemy wykorzystać lody kupione w sklepie lub przygotować je samodzielnie ze schłodzonego mleczka skondensowanego, serka mascarpone i ziarenek wydobytych z laski wanilii. Po zmiksowaniu tych składników na puszystą masę należy ją umieścić na kilka godzin w zamrażalniku.

By zachwycić się smakiem affogato wystarczy 2-3 gałki lodów przełożyć do pucharka, zalać gorącym espresso i odrobiną dowolnego likieru kawowego, a na końcu posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Deser podajemy oczywiście od razu po przygotowaniu.

/ 7Krem kawowy

Obraz
© 123RF

Można go jeść jako samodzielny deser, ale lepiej sprawdza się jako dodatek do różnych ciast i ciasteczek, choćby zwykłych biszkoptów. Pomysły na wykorzystanie tego kremu ogranicza tylko nasza wyobraźnia.

Jak go przygotować? 200 ml tłustego mleka (przynajmniej 3,2-procentowego) gotujemy z 3-4 łyżeczkami kawy rozpuszczalnej (najbardziej ortodoksyjni kawosze mogą zwiększyć te proporcje). W międzyczasie ucieramy trzy żółtka z cukrem (90 g) i cukrem waniliowym (jedno opakowanie), po czym dodajemy mąkę pszenną tortową (20 g) i mąkę ziemniaczaną (10 g), dokładnie mieszamy, a następnie powoli wlewamy mleko z kawą, cały czas mieszając. Powstałą masę przelewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę masła i mieszamy. Na koniec przykrywamy naczynie folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia.

/ 7Kawowe naleśniki z polewą

Obraz
© 123RF

Ciekawy pomysł na deser, kolację czy słodki obiad. Przygotowanie naleśników jest bardzo proste – do tradycyjnego ciasta dosypujemy tylko 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i taką samą ilość kakao. Po usmażeniu przekładamy je farszem z twarogu, śmietany, żółtka, cukru waniliowego oraz rodzynek.

Zwieńczeniem potrawy będzie kawowa polewa. 70 ml śmietanki 30-procentowej zagotowujemy z dwoma płaskimi łyżeczkami kawy rozpuszczalnej i łyżką miodu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną tabliczkę czekolady mlecznej. Mieszamy, aż do uzyskania masy o aksamitnej konsystencji. Na koniec dodajemy 20 g miękkiego masła.

/ 7Mrożona kawa czekoladowo-miętowa

Obraz
© 123RF

Deser, który zapewni ochłodę w ciepły dzień, ale również doda energii. Będziemy potrzebować porcji espresso, choć sprawdzi się również każda inna kawa. Do wysokiej szklanki wkładamy solidną gałkę lodów miętowych z czekoladą, zalewamy je kawą, a następnie uzupełniamy naczynie pianką ze spienionego mleka i syropu miętowego. Miłośnicy mięty mogą wzbogacić deser kilkoma świeżymi listkami tej rośliny.

/ 7Caramel macchiato

Obraz
© 123RF

Propozycja dla miłośników kawy i karmelu. Zadanie do wykonania jest bardzo łatwe, oczywiście jeśli dysponujemy ekspresem wyposażonym w system do spieniania mleka. Na dno wysokiej szklanki wlewamy 3-4 łyżeczki syropu karmelowego (można go przygotować samodzielnie, ale jest to dość pracochłonne), następnie 100 ml spienionego tłustego mleka, a na koniec dolewamy świeżo zaparzone espresso. Dekorujemy szlaczkami z syropu karmelowego i od razu przystępujemy do konsumpcji.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia