Ryż po tajsku
Składniki: 200 g ryżu basmati, 200 g polędwiczek wieprzowych, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka miodu, 2 łyżki oleju sezamowego, 1 marchewka, 1 czerwona papryka, 1 mała cebula, 1 łyżka oleju słonecznikowego, 2 łyżki nerkowców.
Przygotowanie: polędwiczki opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki, a następnie marynować pół godziny w mieszance miodu, sosu sojowego i oleju sezamowego. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę marchewkę, a paprykę w paski. Cebulę posiekać, a nerkowce uprażyć na suchej patelni. Mięso smażyć po 2 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju. Dodać cebulę i smażyć kolejne 5 minut. Na koniec dodać ryż i marchewkę. Całość przyprawić do smaku i dusić razem 5 minut. Przed podaniem dodać nerkowce.