Naleśniki a la pizza
Składniki na ciasto naleśnikowe: 3 szklanki mleka, 300 g mąki, 3 jajka, szczypta soli. Farsz: 200 g kiełbasy, 1 cebula, 200 g sera żółtego, 1/2 żółtej papryki, 200 g pieczarek, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki. Opcjonalnie: bułka tarta, 2 jajka, olej do smażenia.
Przygotowanie: mąkę przesiać do miski, połączyć z rozmąconymi jajkami i mlekiem. Doprawić solą i wymieszać dokładnie. Odstawić na 15 minut. Cebulę posiekać i zeszklić, po chwili dodać plasterki pieczarek. Smażyć chwilę, aż nadmiar płynów odparuje. Dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki, paprykę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku. Smażyć chwilę, wymieszać ze startym serem żółtym. Z ciasta usmażyć naleśniki - powinny być delikatne i plastyczne. Na każdy naleśnik nałożyć farsz, zwinąć w rulony lub kopertę. Podawać od razu lub dodatkowo obtoczyć w jajku, bułce tartej i smażyć na oleju.