Naleśniki szpinakowe z serem feta i suszonymi pomidorami
Składniki: 400 g mąki pszennej, 250 ml mleka, 125 ml gazowanej wody, 2 jajka "0", 1 łyżka oleju rzepakowego. Farsz: 300 g świeżego szpinaku "baby", 150 g sera feta, 1 mała cebula, 100 g suszony pomidorów z zalewy, 2 ząbki czosnku, pieprz i sól do smaku, masło klarowane do smażenia.
Przygotowanie: mąkę przesiać do miski, połączyć dokładnie z wodą i mlekiem. Wbić jajka, wlać olej, wsypać część posiekanego szpinaku i całość wymieszać na jednolitą masę (można to zrobić za pomocą miksera). Partiami smażyć rumiane naleśniki, a następnie odkładać na odwrócony dnem do góry głęboki talerz. Cebulę pokroić drobno i zrumienić na maśle klarowanym. Dodać szpinak i całość dusić kilka minut. Pod koniec dodać pokruszony ser feta i pokrojone pomidory, wymieszać. Doprawić do smaku przyprawami i czosnkiem. Gdy smaki się połączą, zdjąć z ognia i tak przygotowanym farszem wypełnić naleśniki. Zwinąć i podawać. Naleśniki doskonale smakują również podsmażone na drugi dzień na patelni lub podpieczone w piecu.