Na bogato od Rafała Zaręby szefa kuchni restauracji Warszawski Sznyt
Składniki: 500 g ziemniaków (ugotowane, ostudzone), 2 jajka, 250 g twarożku kanapkowo-sernikowego, 500 g świeżego szpinaku, 500 g cukru, 150 g ziaren słonecznika, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, siano łąkowe (1/4 opakowania), 1 l oleju, 150 g kindziuka, 2 szalotki, 50 g masła, sól wędzona do smaku, Pieprz z młynka, Czarnuszka, 100 g suszonej żurawiny, 100 ml porto, 2 łyżki stołowe oleju z pestek dyni.
Przygotowanie: Twarożek wyłożyć na perforowaną blachę. Do drugiej, głębszej blachy włożyć siano łąkowe i podpalić. Następnie przykryć. Proces powtarzać co 10 minut (trzy lub czterokrotnie w zależności od żądanego stopnia uwędzenia). Uprzednio ugotowane i schłodzone ziemniaki przetrzeć przez praskę. Połączyć sprasowane ziemniaki i wędzony twarożek w proporcjach 2:1 a na każde pół kilo masy dodać jajo i 2 łyżki mąki pszennej. Do całości masy dodać sól i 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Kopytka wrzucać na gotującą wodę i gotować 1 minutę po wypłynięciu. Następnie zrobić syrop cukrowy (0,5 kg cukru + 0,5 l wody) zagotować w nim 3 razy słonecznik, a następnie usmażyć w 160 st. C. do uzyskania jasnozłotego koloru. Kindziuk pokroić w cienkie paseczki, a szalotkę przesiekać. Suszoną żurawinę zalać ciepłą wodą na pół godziny, a następnie Porto. Podsmażyć kindziuka, dodając kolejno, szalotkę, ciepłe kopytka, szpinak, żurawinę i słonecznik. Następnie dodać masło, doprawić solą wędzoną w płatkach i świeżo mielonym pieprzem. Całość polać łyżką oleju z pestek dyni i obsypać czarnuszką.