5 sposobów na kopytka. Naje się cała rodzina
Nie tylko klasyka z bułką tartą
Warto dodać, że kopytka były najczęściej wyszukiwanym przepisem w 2017 roku. Nadal cieszą się niemalejącą popularnością.
Jak je przygotować w podstawowej wersji? Nic prostszego!
Potrzebne będą: kilogram ugotowanych ziemniaków, szklanka mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, jajko i sól.
Ziemniaki ugotować, następnie przestudzić. Przecisnąć warzywa przez praskę lub maszynkę do mielenia. Połączyć ziemniaki z mąką pszenną, mąkę ziemniaczaną. Dodać jajko i sól do smaku. Wyrabiać gładkie i nieklejące się ciasto (w razie potrzeby dodać więcej mąki). Kiedy ciasto jest już gotowe, podzielić je na mniejsze części i z każdej uformować długi wałek o średnicy ok. 3 cm. Spłaszczyć ręką i pokroić w charakterystyczne romby. W dużym garnku zagotować wodę, posolić i stopniowo, partiami wrzucać kopytka. Gotować przez minutę lub dwie od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię. Podawać z podsmażonym boczkiem i cebulką.