Nie tylko klasyka z bułką tartą
Zdecydowanie należą do grona flagowych polskich potraw. Doskonale smakują solo, ale sprawdzą się jako dodatek do mięs i sosów. To mączno-ziemniaczane danie uwielbia każdy - mamy i babcie za prostotę i szybkość wykonania, a wszyscy za smak, który dzieciństwo.
Warto dodać, że kopytka były najczęściej wyszukiwanym przepisem w 2017 roku. Nadal cieszą się niemalejącą popularnością.
Jak je przygotować w podstawowej wersji? Nic prostszego!
Potrzebne będą: kilogram ugotowanych ziemniaków, szklanka mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, jajko i sól.
Ziemniaki ugotować, następnie przestudzić. Przecisnąć warzywa przez praskę lub maszynkę do mielenia. Połączyć ziemniaki z mąką pszenną, mąkę ziemniaczaną. Dodać jajko i sól do smaku. Wyrabiać gładkie i nieklejące się ciasto (w razie potrzeby dodać więcej mąki). Kiedy ciasto jest już gotowe, podzielić je na mniejsze części i z każdej uformować długi wałek o średnicy ok. 3 cm. Spłaszczyć ręką i pokroić w charakterystyczne romby. W dużym garnku zagotować wodę, posolić i stopniowo, partiami wrzucać kopytka. Gotować przez minutę lub dwie od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię. Podawać z podsmażonym boczkiem i cebulką.
Na chrupiąco od Sylwii Ładygi
Składniki: 500 g ziemniaków, 50 g mąki pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej, 1 małe jajko, 250 g sera żółtego salami w plastrach, bułka tarta, sól, pieprz, papryka ostra, mleko, olej do smażenia.
Przygotowanie: ugotowane ziemniaki studzimy, przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, mąkę oraz sól - zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Na stolnicy podsypanej mąką formujemy wałki (ok. 6 cm), każdy spłaszczany i układamy na nim zwinięty plasterek sera salami. Zlepiamy i formujemy małe walce. Tak przygotowane moczymy delikatnie w mleku i panierujemy bułce tartej z dodatkiem papryki oraz pieprzu. Smażymy na złoto. Uwaga - kopytka nie mogą być zbyt grube, ponieważ mogą się nie usmażyć w środku.
Na kolorowo od autorki bloga "Just my delicious"
Paulina Krajewska, z bloga "Just my delicious" poleca kopytka buraczane.
Składniki: 200 g puree z buraków, ok. 100 g mąki pszennej, ok. 100 g mąki ziemniaczanej, 1 jajko, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, ok. 1/4 szklanki wody. Dodatkowo: ok. 100 g masła, kilka listków świeżej szałwii, orzechy włoskie.
Przygotowanie: Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolite, zwarte ciasto. Uformuj z niego wałek i przy pomocy noża pokrój go na małe części. Każdą z nich przeturlaj przez specjalny przyrząd do przygotowywania gnocchi lub po prostu przez widelec tak, aby powstały rowki. Kopytka wrzuć do wrzątku i gotuj do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedź. Masło roztop na patelni z dodatkiem posiekanej szałwii oraz orzechów. Wrzuć na nią również ugotowane i odcedzone kluseczki. Podsmażaj przez kilka minut, a następnie podawaj.
Na bogato od Rafała Zaręby szefa kuchni restauracji Warszawski Sznyt
Składniki: 500 g ziemniaków (ugotowane, ostudzone), 2 jajka, 250 g twarożku kanapkowo-sernikowego, 500 g świeżego szpinaku, 500 g cukru, 150 g ziaren słonecznika, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, siano łąkowe (1/4 opakowania), 1 l oleju, 150 g kindziuka, 2 szalotki, 50 g masła, sól wędzona do smaku, Pieprz z młynka, Czarnuszka, 100 g suszonej żurawiny, 100 ml porto, 2 łyżki stołowe oleju z pestek dyni.
Przygotowanie: Twarożek wyłożyć na perforowaną blachę. Do drugiej, głębszej blachy włożyć siano łąkowe i podpalić. Następnie przykryć. Proces powtarzać co 10 minut (trzy lub czterokrotnie w zależności od żądanego stopnia uwędzenia). Uprzednio ugotowane i schłodzone ziemniaki przetrzeć przez praskę. Połączyć sprasowane ziemniaki i wędzony twarożek w proporcjach 2:1 a na każde pół kilo masy dodać jajo i 2 łyżki mąki pszennej. Do całości masy dodać sól i 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Kopytka wrzucać na gotującą wodę i gotować 1 minutę po wypłynięciu. Następnie zrobić syrop cukrowy (0,5 kg cukru + 0,5 l wody) zagotować w nim 3 razy słonecznik, a następnie usmażyć w 160 st. C. do uzyskania jasnozłotego koloru. Kindziuk pokroić w cienkie paseczki, a szalotkę przesiekać. Suszoną żurawinę zalać ciepłą wodą na pół godziny, a następnie Porto. Podsmażyć kindziuka, dodając kolejno, szalotkę, ciepłe kopytka, szpinak, żurawinę i słonecznik. Następnie dodać masło, doprawić solą wędzoną w płatkach i świeżo mielonym pieprzem. Całość polać łyżką oleju z pestek dyni i obsypać czarnuszką.
Na słodko od babci
Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, jajko, 200 g mąki pszennej, masło, cynamon, cukier.
Przygotowanie: ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę i pozostaw do ostygnięcia. Po tym czasie dodaj do nich mąkę i jajko. Zagnieć ciasto (ciasto może być lepiące). Przełóż je na posypany mąką blat i podziel na cztery części. Z każdej uformuj niezbyt gruby wałek. Spłaszcz go i potnij na ukośne kawałki. Kopytka gotuj porcjami w osolonym wrzątku przez 2-3 min. od momentu wypłynięcia. Wyciągaj je łyżką cedzakową. Podawaj z roztopionym masłem, cukrem i cynamonem.