Na kolorowo od autorki bloga "Just my delicious"
Paulina Krajewska, z bloga "Just my delicious" poleca kopytka buraczane.
Składniki: 200 g puree z buraków, ok. 100 g mąki pszennej, ok. 100 g mąki ziemniaczanej, 1 jajko, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, ok. 1/4 szklanki wody. Dodatkowo: ok. 100 g masła, kilka listków świeżej szałwii, orzechy włoskie.
Przygotowanie: Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolite, zwarte ciasto. Uformuj z niego wałek i przy pomocy noża pokrój go na małe części. Każdą z nich przeturlaj przez specjalny przyrząd do przygotowywania gnocchi lub po prostu przez widelec tak, aby powstały rowki. Kopytka wrzuć do wrzątku i gotuj do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedź. Masło roztop na patelni z dodatkiem posiekanej szałwii oraz orzechów. Wrzuć na nią również ugotowane i odcedzone kluseczki. Podsmażaj przez kilka minut, a następnie podawaj.