Na chrupiąco od Sylwii Ładygi
Składniki: 500 g ziemniaków, 50 g mąki pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej, 1 małe jajko, 250 g sera żółtego salami w plastrach, bułka tarta, sól, pieprz, papryka ostra, mleko, olej do smażenia.
Przygotowanie: ugotowane ziemniaki studzimy, przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, mąkę oraz sól - zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Na stolnicy podsypanej mąką formujemy wałki (ok. 6 cm), każdy spłaszczany i układamy na nim zwinięty plasterek sera salami. Zlepiamy i formujemy małe walce. Tak przygotowane moczymy delikatnie w mleku i panierujemy bułce tartej z dodatkiem papryki oraz pieprzu. Smażymy na złoto. Uwaga - kopytka nie mogą być zbyt grube, ponieważ mogą się nie usmażyć w środku.