Sałatka z pieczonych buraków i sera blue
Pieczone buraki potrafią zachwycić! Ich smak jest unikalny, słodkawy, a jednocześnie wyrazisty. W takiej formie sprawdzają się jako dodatek do sałatek. Doskonale komponują się z serami, np. typu blue, oraz orzechami.
Składniki: 4 buraki, 200 g rukoli, 150 g sera typu blue, 100 g orzechów włoskich, Łyżka miodu, Ocet balsamiczny lub ocet z czerwonego wina, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, szczypta ostrej papryki, sól i pieprz do smaku.
*Sposób przygotowania: *starannie umyte buraki skrop niewielką ilością oliwy i posyp solą morską. Tak przygotowane zawiń w folię aluminiową i piecz w rozgrzanym do 170 stopni C piekarniku przez godzinę. Następnie odstaw upieczone warzywa do ostygnięcia. Wymieszaj zioła z 3 łyżkami oliwy i niewielką ilością wody. Następnie dodaj do sosu miód i wybrany ocet. Buraki obierz ze skórki, pokrój w paski i wymieszaj z orzechami w misce. Następnie na talerzu wyłóż zieleninę, a na nią mieszankę buraczano-orzechową. Pokruszonym serem typu blue posyp wierzch sałatki. Polej całość przyrządzonym wcześniej sosem.