Kotlety mielone z buraczkami
Składniki: 400 g mięsa mielonego, wieprzowego, sól i pieprz do smaku, spora szczypta słodkiej i ostrej papryki, 1 łyżeczka majeranku, 40 g bułki tartej, 2 jabłka, 400 g buraków, połówka cytryny, cukier, tłuszcz rośliny do smażenia, masło i mąka do zasmażki.
Sposób przygotowania: mięso połącz z przyprawami i wyrabiaj dokładnie rękami. Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej, a następnie usmaż na złoty kolor z każdej strony. Następnie nakryj przykrywką i smaż jeszcze przez kilka minut. Buraki oraz jabłka obierz i zetrzyj na tarce, a następnie wyłóż na rozgrzaną patelnię. Dopraw do smaku cukrem, solą, pieprzem i skrop sokiem z połówki cytryny. Smaż na małym ogniu, do momentu, aż buraki będą gorące. Na osobnej patelni zrób zasmażkę i połącz z buraczkami. Tak przygotowane kotlety mielone serwuj z ziemniakami i buraczkami.