Zupa krem z buraka
Jeśli zupa i buraki to musi być barszcz? Niekoniecznie. Możemy pokusić się o lekką ekstrawagancję i przygotować krem z buraków. Zyska on intensywny smak, jeśli buraki przesmażymy, pokrojone w kostkę. Warto krem podać w eleganckiej filiżance lub miseczce i udekorować odrobiną śmietany i koperku. Będzie wykwintnie!
Składniki: 400 g buraków, 1 l bulionu, 150 g ziemniaków, 100 ml śmietany 36 proc., 1 łyżka masła, 1 łyżka majeranku suszonego, koperek do dekoracji (opcjonalnie).
*Sposób przygotowania: *buraki oraz ziemniaki pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na maśle. Warzywa zalej bulionem. Następnie całość zagotuj. Warzywa gotuj do miękkości i zmiksuj na gładki krem. Śmietanę ubij na sztywno. Gotową zupę nalej do talerzy i udekoruj odrobiną śmietany.