Makaron z oliwą czosnkową
Ten przepis pokochają dzieci i dorośli. Dzięki natce pietruszki zapewnicie sobie dużo witaminy C, żelaza, wapnia, kwasu foliowego oraz beta-karotenu.
Składniki (dla 2 osób):
- garść makaronu spaghetti (najlepiej pełnoziarnistego)
- 2 ząbki czosnku
- 50–60 ml oliwy z oliwek
- garść natki pietruszki
- sól morska lub himalajska, pieprz
- opcjonalnie: starty parmezan
Wykonanie:
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie przygotuj oliwę czosnkową: oliwę wlej na mocno rozgrzaną patelnię, wrzuć drobniutko posiekany albo przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż krótko, uważając, żeby czosnek się nie przypalił. Dorzuć posiekaną natkę pietruszki, zamieszaj. Ugotowany makaron odcedź i wymieszaj z oliwą. Dopraw do smaku przyprawami i ewentualnie posyp parmezanem.