5 powodów, dla których warto zakochać się w polskiej kuchni
Polska kuchnia znana jest na całym świecie i z roku na rok przybywa jej zwolenników. Najważniejszą zaletą naszych rodzimych kulinariów jest zróżnicowanie regionalne. Niemalże każdy zakątek kraju ma swoje własne specjały. I chociaż wiele osób jest zdania, że to potrawy zbyt ciężkie, to w polskiej kuchni naprawdę warto się zakochać. 5 powodów przedstawiła jedna z brytyjskich blogerek kulinarnych.
Zalety polskiej kuchni
Polska kuchnia znana jest na całym świecie i z roku na rok przybywa jej zwolenników. Najważniejszą zaletą naszych rodzimych kulinariów jest zróżnicowanie regionalne. Niemalże każdy zakątek kraju ma swoje własne specjały. I chociaż wiele osób jest zdania, że to potrawy zbyt ciężkie, to w polskiej kuchni naprawdę warto się zakochać. 5 powodów przedstawiła jedna z brytyjskich blogerek kulinarnych - Ren Behan.
Potrawy idealne na chłody
Kuchnia Staropolska to rodzaj dań, które doskonale wpisują się w potrzeby zmarzniętych turystów. W zimowy, świąteczny czas nie sposób nie spróbować polskich pierogów. Przysmaki te kuszą rozmaitymi farszami - od sera z ziemniakami, przez mięso, aż po kapustę z grzybami. Serwowane w licznych pierogarniach podawane są prosto z wody lub smażone z cebulką i skwarkami. Dla łasuchów znajdą się również propozycje z owocami.
Doskonałą potrawą, która rozgrzeje nawet w największy mróz jest barszcz. Porcja tej zupy w towarzystwie uszek to recepta na zdrowie i miłe doznania dla kubków smakowych. Wśród innych dań, które zapewnią uczucie sytości na dłużej, należy wymienić placki ziemniaczane podawane z kwaśną śmietaną, gulaszem lub sosem grzybowym. W ramach deseru warto spróbować naleśników, pączków i szarlotki na ciepło.
Polskie jedzenie też może być wegetariańskie, wegańskie i bezglutenowe
Do niedawna to mięso dominowało w menu polskich restauracji i domach, ale obecnie coraz częściej serwowane są przysmaki, którymi ze smakiem zajadać się może niejeden wegan czy wegetarianin. Hamburgery z fasoli, sojowe przysmaki i cała gama surówek na bazie warzyw to przykłady jadłospisu dla osób stroniących od mięsa czy innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Popularnością cieszą się również propozycje dla osób, które nie tolerują glutenu. Przykładem mogą być bezglutenowe desery czy zapiekanki (porównywane przez blogerkę do włoskiej pizzy i określane jako jej "kuzynki"). Na uwagę zasługują także dary polskich lasów - grzyby, jagody oraz zioła, które doskonale uzupełniają tradycyjne polskie dania.
Kulinarne festiwale
Podążając za zachodnimi trendami w sztuce kulinarnej, polscy kucharze oraz cukiernicy coraz częściej i chętniej organizują różnego rodzaju festiwale. Na uwagę zasługuje m.in. festiwal czekolady, pierogów, wyrobów mlecznych czy przysmaków ulicznych. Polacy uwielbiają również celebrować święta związane z konkretnymi produktami spożywczymi. Świetnym przykładem są poznańskie rogale z okazji dnia św. Marcina.
W trakcie tych imprez nie tylko można za darmo skosztować najróżniejszych, polskich specjałów, ale również poznać sekrety ich produkcji, a także zaopatrzyć się w zapasy do domowej spiżarni lub prezenty dla najbliższych.
Mieszanka kuchni świata
Na polskich stołach znajdziemy elementy kuchni z różnych zakątków świata - wszystko, dzięki bogatej historii kraju. W 1518 roku królowa Bona przybyła do Polski w towarzystwie najlepszych włoskich kucharzy i tamtejszych produktów spożywczych. Dzięki niej popularność zdobyły pomarańcze, cytryny, figi, szparagi, karczochy, pomidory i granaty. Później w XVIII wieku duży wpływ na jadłospis Polaków wywarła kuchnia francuska. Położenie Polski na tureckim szlaku handlowym sprawiło, że wiele przypraw i bardziej egzotyczne składników, takich jak goździki, cynamon, woda różana czy migdały, również trafiło do kuchni polskiej.
Polska wódka
Do najpopularniejszych, polskich alkoholi bez dwóch zdań można zaliczyć wódkę. Trunek ten od wieków produkowany jest w kraju nad Wisłą. Kiedyś uznawany za rodzaj lekarstwa, dziś traktowany jako nieodłączny element imprez lub biesiad. I chociaż nie jest to najczęściej eksportowany produkt, to większość zagranicznych turystów bezsprzecznie właśnie go utożsamia z Polską. Napój ten pozwala się rozluźnić, łamie bariery językowe i doskonale nadaje się do niezliczonych toastów.