5 powodów, dla których warto zakochać się w polskiej kuchni

Polska kuchnia znana jest na całym świecie i z roku na rok przybywa jej zwolenników. Najważniejszą zaletą naszych rodzimych kulinariów jest zróżnicowanie regionalne. Niemalże każdy zakątek kraju ma swoje własne specjały. I chociaż wiele osób jest zdania, że to potrawy zbyt ciężkie, to w polskiej kuchni naprawdę warto się zakochać. 5 powodów przedstawiła jedna z brytyjskich blogerek kulinarnych.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Zalety polskiej kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Polska kuchnia znana jest na całym świecie i z roku na rok przybywa jej zwolenników. Najważniejszą zaletą naszych rodzimych kulinariów jest zróżnicowanie regionalne. Niemalże każdy zakątek kraju ma swoje własne specjały. I chociaż wiele osób jest zdania, że to potrawy zbyt ciężkie, to w polskiej kuchni naprawdę warto się zakochać. 5 powodów przedstawiła jedna z brytyjskich blogerek kulinarnych - Ren Behan.

/ 6Potrawy idealne na chłody

Obraz
© 123RF.COM

Kuchnia Staropolska to rodzaj dań, które doskonale wpisują się w potrzeby zmarzniętych turystów. W zimowy, świąteczny czas nie sposób nie spróbować polskich pierogów. Przysmaki te kuszą rozmaitymi farszami - od sera z ziemniakami, przez mięso, aż po kapustę z grzybami. Serwowane w licznych pierogarniach podawane są prosto z wody lub smażone z cebulką i skwarkami. Dla łasuchów znajdą się również propozycje z owocami.

Doskonałą potrawą, która rozgrzeje nawet w największy mróz jest barszcz. Porcja tej zupy w towarzystwie uszek to recepta na zdrowie i miłe doznania dla kubków smakowych. Wśród innych dań, które zapewnią uczucie sytości na dłużej, należy wymienić placki ziemniaczane podawane z kwaśną śmietaną, gulaszem lub sosem grzybowym. W ramach deseru warto spróbować naleśników, pączków i szarlotki na ciepło.

/ 6Polskie jedzenie też może być wegetariańskie, wegańskie i bezglutenowe

Obraz
© 123RF.COM

Do niedawna to mięso dominowało w menu polskich restauracji i domach, ale obecnie coraz częściej serwowane są przysmaki, którymi ze smakiem zajadać się może niejeden wegan czy wegetarianin. Hamburgery z fasoli, sojowe przysmaki i cała gama surówek na bazie warzyw to przykłady jadłospisu dla osób stroniących od mięsa czy innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Popularnością cieszą się również propozycje dla osób, które nie tolerują glutenu. Przykładem mogą być bezglutenowe desery czy zapiekanki (porównywane przez blogerkę do włoskiej pizzy i określane jako jej "kuzynki"). Na uwagę zasługują także dary polskich lasów - grzyby, jagody oraz zioła, które doskonale uzupełniają tradycyjne polskie dania.

/ 6Kulinarne festiwale

Obraz
© 123RF.COM

Podążając za zachodnimi trendami w sztuce kulinarnej, polscy kucharze oraz cukiernicy coraz częściej i chętniej organizują różnego rodzaju festiwale. Na uwagę zasługuje m.in. festiwal czekolady, pierogów, wyrobów mlecznych czy przysmaków ulicznych. Polacy uwielbiają również celebrować święta związane z konkretnymi produktami spożywczymi. Świetnym przykładem są poznańskie rogale z okazji dnia św. Marcina.

W trakcie tych imprez nie tylko można za darmo skosztować najróżniejszych, polskich specjałów, ale również poznać sekrety ich produkcji, a także zaopatrzyć się w zapasy do domowej spiżarni lub prezenty dla najbliższych.

/ 6Mieszanka kuchni świata

Obraz
© 123RF.COM

Na polskich stołach znajdziemy elementy kuchni z różnych zakątków świata - wszystko, dzięki bogatej historii kraju. W 1518 roku królowa Bona przybyła do Polski w towarzystwie najlepszych włoskich kucharzy i tamtejszych produktów spożywczych. Dzięki niej popularność zdobyły pomarańcze, cytryny, figi, szparagi, karczochy, pomidory i granaty. Później w XVIII wieku duży wpływ na jadłospis Polaków wywarła kuchnia francuska. Położenie Polski na tureckim szlaku handlowym sprawiło, że wiele przypraw i bardziej egzotyczne składników, takich jak goździki, cynamon, woda różana czy migdały, również trafiło do kuchni polskiej.

/ 6Polska wódka

Obraz
© 123RF.COM

Do najpopularniejszych, polskich alkoholi bez dwóch zdań można zaliczyć wódkę. Trunek ten od wieków produkowany jest w kraju nad Wisłą. Kiedyś uznawany za rodzaj lekarstwa, dziś traktowany jako nieodłączny element imprez lub biesiad. I chociaż nie jest to najczęściej eksportowany produkt, to większość zagranicznych turystów bezsprzecznie właśnie go utożsamia z Polską. Napój ten pozwala się rozluźnić, łamie bariery językowe i doskonale nadaje się do niezliczonych toastów.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja