Potrawy idealne na chłody
Kuchnia Staropolska to rodzaj dań, które doskonale wpisują się w potrzeby zmarzniętych turystów. W zimowy, świąteczny czas nie sposób nie spróbować polskich pierogów. Przysmaki te kuszą rozmaitymi farszami - od sera z ziemniakami, przez mięso, aż po kapustę z grzybami. Serwowane w licznych pierogarniach podawane są prosto z wody lub smażone z cebulką i skwarkami. Dla łasuchów znajdą się również propozycje z owocami.
Doskonałą potrawą, która rozgrzeje nawet w największy mróz jest barszcz. Porcja tej zupy w towarzystwie uszek to recepta na zdrowie i miłe doznania dla kubków smakowych. Wśród innych dań, które zapewnią uczucie sytości na dłużej, należy wymienić placki ziemniaczane podawane z kwaśną śmietaną, gulaszem lub sosem grzybowym. W ramach deseru warto spróbować naleśników, pączków i szarlotki na ciepło.