Kurczę duszone z kolorowymi warzywami
Składniki: 1 cały kurczak, 1 pęczek młodej marchwi, 1 pęczek cebuli dymki, 1 cebula czerwona, 2 kalarepki, 10 młodych małych ziemniaków, 3 łyżki groszku zielonego mrożonego, 1 garść fasolki szparagowej mrożonej, koperek, masło klarowane do smażenia, pieprz, sól.
Przygotowanie: Kurczaka na noc wstawiamy do wody z solą. Mniej więcej na litr wody dajemy 25g soli. Na następny dzień kurczaka dzielimy na porcje, oprószamy pieprzem czarnym i przesmażamy na złoty kolor na maśle. Zdejmujemy z patelni. Na patelnię wrzucamy: ziemniaki umyte i nieobrane, marchew, cebulę dymkę i cebulę czerwoną. Podsmażamy wszystko i zdejmujemy z patelni. Kurczaka ponownie wstawiamy na patelnię, podlewamy delikatnie wodą i dusimy. Kiedy kurczak będzie miękki, dodajemy warzywa podsmażone i dusimy jeszcze kilkanaście minut.