Kotlety z dorsza z ogórkiem, kalarepką i jabłkiem
Składniki: 0,5 kg filetu z dorsza, 2 jajka, koperek, 2 łyżki majonezu, 1 bułka kajzerka, 1 pęczek cebuli dymki, masło klarowane do smażenia, sól, pieprz, 2 jabłka zielone, 4 ogórki gruntowe, 2 kalarepki, bazylia świeża.
Przygotowanie: Bułkę kajzerkę namaczamy w mleku i odciskamy, cebulę dymkę przesmażamy krótko na maśle. Koperek drobno siekamy. Rybę mielimy przez maszynkę, bułkę również. Wszystkie składniki łączymy wraz z żółtkami. Wyrabiamy jednolitą masę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Panierujemy w bułce i smażymy na maśle na złoty kolor. Kalarepkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kroimy w drobną kostkę zielone jabłko, ogórek zielony, cebulę dymkę, z tym że jabłka i ogórka nie obieramy. Wrzucamy na patelnię i przesmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem i na koniec dodajemy bazylię. Kotlety podajemy z warzywami.