Naleśniki z kapustą, jabłkami i serem
Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, 250 ml mleka, masło klarowane, ok. 100 ml wody, 1 jajko; składniki na nadzienie: 1/2 główki kapusty młodej, 1 jabłko, np. ligol, 2 cebule dymki, 100 ml śmietany 18%, 150 g sera żółtego typu gouda, koperek.
Przygotowanie: Do mąki dodajemy jajko, roztopione masło, mleko i wodę. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pierzem. Smażymy cienkie naleśniki i odstawiamy na bok. Na patelni na rozpuszczonym maśle przesmażamy cebulkę dymkę, dodajemy poszatkowaną kapustę młodą i jabłko, doprawiamy sola, pieprzem i odrobiną cukru. Dodajemy śmietankę, koperek i na koniec starty ser. Farszem wypełniamy naleśniki i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.