5 porcji warzyw w codziennym menu
W kuchni "Dzień Dobry TVN" kucharz Andrzej Polan i aktorka Katarzyna Glinka zaproponowali dania, w których główną rolę odgrywają owoce i warzywa.
- Pokrojone i zapiekane warzywa zachowują witaminy, ponieważ to bardzo krótka obróbka termiczna. Uczmy dzieci jeść warzywa al dente - stwierdził Polan.
- Na 5 porcji zdrowia wchodzi tylko 400 gramów owoców i warzyw dziennie, więc warto wkomponować to w menu i nie tracić zapału - dodała aktorka. Wśród propozycji znalazły się takie dania, jak kurczę duszone z kolorowymi warzywami, kotlety z dorsza z ogórkiem, kalarepką i jabłkiem oraz naleśniki z kapustą, jabłkami i serem. Szczegółowe przepisy w dalszej części artykułu.
3 proste przepisy z warzywami
Naleśniki z kapustą, jabłkami i serem
Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, 250 ml mleka, masło klarowane, ok. 100 ml wody, 1 jajko; składniki na nadzienie: 1/2 główki kapusty młodej, 1 jabłko, np. ligol, 2 cebule dymki, 100 ml śmietany 18%, 150 g sera żółtego typu gouda, koperek.
Przygotowanie: Do mąki dodajemy jajko, roztopione masło, mleko i wodę. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pierzem. Smażymy cienkie naleśniki i odstawiamy na bok. Na patelni na rozpuszczonym maśle przesmażamy cebulkę dymkę, dodajemy poszatkowaną kapustę młodą i jabłko, doprawiamy sola, pieprzem i odrobiną cukru. Dodajemy śmietankę, koperek i na koniec starty ser. Farszem wypełniamy naleśniki i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.
Kurczę duszone z kolorowymi warzywami
Składniki: 1 cały kurczak, 1 pęczek młodej marchwi, 1 pęczek cebuli dymki, 1 cebula czerwona, 2 kalarepki, 10 młodych małych ziemniaków, 3 łyżki groszku zielonego mrożonego, 1 garść fasolki szparagowej mrożonej, koperek, masło klarowane do smażenia, pieprz, sól.
Przygotowanie: Kurczaka na noc wstawiamy do wody z solą. Mniej więcej na litr wody dajemy 25g soli. Na następny dzień kurczaka dzielimy na porcje, oprószamy pieprzem czarnym i przesmażamy na złoty kolor na maśle. Zdejmujemy z patelni. Na patelnię wrzucamy: ziemniaki umyte i nieobrane, marchew, cebulę dymkę i cebulę czerwoną. Podsmażamy wszystko i zdejmujemy z patelni. Kurczaka ponownie wstawiamy na patelnię, podlewamy delikatnie wodą i dusimy. Kiedy kurczak będzie miękki, dodajemy warzywa podsmażone i dusimy jeszcze kilkanaście minut.
Kotlety z dorsza z ogórkiem, kalarepką i jabłkiem
Składniki: 0,5 kg filetu z dorsza, 2 jajka, koperek, 2 łyżki majonezu, 1 bułka kajzerka, 1 pęczek cebuli dymki, masło klarowane do smażenia, sól, pieprz, 2 jabłka zielone, 4 ogórki gruntowe, 2 kalarepki, bazylia świeża.
Przygotowanie: Bułkę kajzerkę namaczamy w mleku i odciskamy, cebulę dymkę przesmażamy krótko na maśle. Koperek drobno siekamy. Rybę mielimy przez maszynkę, bułkę również. Wszystkie składniki łączymy wraz z żółtkami. Wyrabiamy jednolitą masę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Panierujemy w bułce i smażymy na maśle na złoty kolor. Kalarepkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kroimy w drobną kostkę zielone jabłko, ogórek zielony, cebulę dymkę, z tym że jabłka i ogórka nie obieramy. Wrzucamy na patelnię i przesmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem i na koniec dodajemy bazylię. Kotlety podajemy z warzywami.