Wczorajszy makaron
Z ugotowanego makaronu także można przygotować coś pysznego. Zatem jeśli została ci miseczka niepotrzebnego makaronu z wczorajszego obiadu, możesz dodać do niego jajko, ser oraz wędlinę lub kiełbasę i podsmażyć na patelni, ale także przygotować muffinki makaronowe – prosty sposób na wykorzystanie resztek.
Przepis na muffinki makaronowe
Składniki:
- 200 g ugotowanego makaronu,
- wędlina lub kiełbasa,
- jajko,
- 200 g sera żółtego,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: makaron nałóż do silikonowych foremek na muffinki lub papierowych papilotek i ułóż w formie do pieczenia babeczek. Jajko połącz ze startym serem żółtym i pokrojonym w kostkę mięsem, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj do makaronu. Babeczki wstaw do wcześniej nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekaj przez ok. 20 minut.
Zobacz także wideo: Resztki, które warto wykorzystać w kuchni