Łosoś smażony w pestkach słonecznika
Mózg potrzebuje również kwasów nienasyconych. Chronią one neurony i przyśpieszają przewodzenie impulsów. Ich niedobory prowadzą do zmniejszenia wydzielania serotoniny i mogą mieć również związek z depresją. Najwięcej kwasów nienasyconych znajdziemy w morskich rybach, ale również w ziarnach wielu roślin jest ich sporo. Na przygotowanie naszego dania potrzebujemy: filet z łososia bez skóry, kilka łyżek ziaren słonecznika, sól, pieprz, kmin rzymski, cytrynę, jajko i oliwę. Łososia posypujemy przyprawami i odstawiamy na kilka minut. Z cytryny ścieramy delikatnie skórkę. Jajko rozbijamy, dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy. Słonecznik siekamy drobno. Rybę obtaczamy w jajku, a następnie w słoneczniku. Smażymy na rozgrzanej oliwie cztery minuty z każdej strony. Skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy, najlepiej z ryżem.