5 pomysłów na szybkie i łatwe dania, które maksymalnie odżywią mózg
Paliwo dla mózgu
Aby jak najlepiej wykorzystać pracę naszego mózgu, musimy go wspomagać. Najlepszym rozwiązaniem będzie odpowiednia dieta. Jest mnóstwo produktów, które powodują, że lepiej się koncentrujemy i efektywniej wchłaniamy wiedzę. Oto pięć naszych propozycji na potrawy ze wspomagaczami mózgu w roli głównej.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Koktajl jagodowy
Owoce jagodowe zawierają mnóstwo antyoksydantów, czyli substancji, które opóźniają procesy starzenia się komórek, chronią przed demencją starczą, ale także pozytywnie wpływają na pamięć. Do przygotowania naszego koktajlu potrzebne nam będą: szklanka czarnych jagód (mogą być mrożone), łyżka miodu, szklanka naturalnego jogurtu i trochę cynamonu. Przygotowanie jest proste. Do malaksera wrzucamy jagody, dodajemy miód i cynamon, zalewamy wszystko jogurtem i miksujemy. Jeśli napój robimy ze świeżych jagód możemy go chwilę zmrozić w lodówce, jeśli z mrożonych, nie jest to konieczne.
Tarta ze szpinakiem
Antyoksydanty i mikroelementy odpowiedzialne za prawidłową pracę mózgu znajdziemy w dużych ilościach w szpinaku. Możemy go jeść na surowo, gotować i dusić, ale warto też od czasu do czasu zrobić pyszną tartę. Składniki: szklanka mąki, pół kostki masła, trochę soli, pieprz, sporo świeżych liści szpinaku, dwa jajka, kawałek sera feta. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko i pokrojone w drobną kostkę zimne masło. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę i chowamy je do zamrażalnika na pół godziny. Szpinak gotujemy w małej ilości wody, solimy, dodajemy sól i pieprz. Liście odsączamy. Ciasto wałkujemy, wykładamy nim formę do tarty, podpiekamy 10 minut. Do szpinaku dodajemy jajko, mieszamy. Na ciasto wykładamy masę szpinakową i pokruszoną fetę. Zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Łosoś smażony w pestkach słonecznika
Mózg potrzebuje również kwasów nienasyconych. Chronią one neurony i przyśpieszają przewodzenie impulsów. Ich niedobory prowadzą do zmniejszenia wydzielania serotoniny i mogą mieć również związek z depresją. Najwięcej kwasów nienasyconych znajdziemy w morskich rybach, ale również w ziarnach wielu roślin jest ich sporo. Na przygotowanie naszego dania potrzebujemy: filet z łososia bez skóry, kilka łyżek ziaren słonecznika, sól, pieprz, kmin rzymski, cytrynę, jajko i oliwę. Łososia posypujemy przyprawami i odstawiamy na kilka minut. Z cytryny ścieramy delikatnie skórkę. Jajko rozbijamy, dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy. Słonecznik siekamy drobno. Rybę obtaczamy w jajku, a następnie w słoneczniku. Smażymy na rozgrzanej oliwie cztery minuty z każdej strony. Skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy, najlepiej z ryżem.
Kaszotto z kaszy gryczanej
Aby nasz mózg odpowiednio odbierał sygnały zewnętrzne, niezbędna są witaminy z grupy B. Ich niedobory skutkują kłopotami z pamięcią, mogą przyczynić się do rozwoju demencji starczej. Najwięcej takich witamin jest w produktach zbożowych, w tym w kaszach. Na nasze danie potrzebne nam będą: szklanka kaszy gryczanej, cebula, czosnek, kawałek selera naciowego, bulion warzywny, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sól, pieprz i suszony tymianek. Czosnek, cebulę i seler kroimy drobno. W dużym, płaskim garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekane warzywa i lekko je szklimy. Dodajemy kaszę, chwilę ją smażymy, zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy, aż kasza zmięknie. W miarę potrzeby dolewamy bulionu lub wody. Gotowe.
Kanapki z pastą orzechową
Magnez to mikroelement, bez którego nasz mózg będzie pracował bardzo słabo. Stabilizuje on pracę układu nerwowego i usprawnia pracę szarych komórek. Najwięcej magnezu znajdziemy w orzechach, ale jest go również sporo w pieczywie pełnoziarnistym. Kanapka, którą proponujemy, na pewno pomoże nam lepiej się uczyć czy koncentrować. Pastę zrobimy ze szklanki orzechów laskowych, łyżki miodu, szczypty soli i oleju słonecznikowego. Wszystkie składniki miksujemy, aż uzyskamy gładką pastę. Możemy ją przechowywać w lodówce kilka dni. Pastą smarujemy kromki ciemnego pieczywa i dekorujemy świeżymi ziołami: bazylią, miętą lub tymiankiem.