Tarta ze szpinakiem
Antyoksydanty i mikroelementy odpowiedzialne za prawidłową pracę mózgu znajdziemy w dużych ilościach w szpinaku. Możemy go jeść na surowo, gotować i dusić, ale warto też od czasu do czasu zrobić pyszną tartę. Składniki: szklanka mąki, pół kostki masła, trochę soli, pieprz, sporo świeżych liści szpinaku, dwa jajka, kawałek sera feta. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko i pokrojone w drobną kostkę zimne masło. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę i chowamy je do zamrażalnika na pół godziny. Szpinak gotujemy w małej ilości wody, solimy, dodajemy sól i pieprz. Liście odsączamy. Ciasto wałkujemy, wykładamy nim formę do tarty, podpiekamy 10 minut. Do szpinaku dodajemy jajko, mieszamy. Na ciasto wykładamy masę szpinakową i pokruszoną fetę. Zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.