Pałki w cytrynowo-śmietanowym sosie
Składniki: 5 pałek z kurczaka, 1-2 ząbki czosnku, sok z połówki cytryny, 1 łyżka oliwy z oliwek, 200 g śmietany 12 proc., 1 cebula, 200 ml bulionu, 1 łyżka mąki. Do zamarynowania: 1 łyżka startego korzenia imbiru, 1 łyżka oliwy, mały kawałek trawy cytrynowej (opcjonalnie), listki świeżej mięty, spora szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie: oczyszczone pałki nacinamy i marynujemy w mieszance składników do marynaty. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Mięso obsmażamy na rozgrzanej oliwie (razem z marynatą) i przekładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę i wlewamy bulion. Śmietanę łączymy z mąką, hartujemy i wlewamy do bulionu. Dodajemy kurczaka i dusimy całość ok. 10 minut, raz po raz mieszając, aż sos zgęstnieje.