Pierś faszerowana owocami
Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka, 5 rozgniecionych kulek ziela angielskiego, 1 papryczka chili, 1 czerwona cebula, 500 g czerwonych porzeczek (mogą być mrożone), kilka gałązek bazylii, 4 łyżki oleju, 2 łyżki masła, szczypta cukru, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: porzeczki umyć, obrać, zostawić na sitku. Cebulę obrać i drobno posiekać. Papryczkę chili umyć i pokroić drobno (bez pestek). Bazylię opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Tak przygotowanie składniki wymieszać, oprószyć szczyptą cukru, solą i pieprzem. Filety naciąć, tworząc kieszonki i napełnić delikatnie farszem. Całość spiąć wykałaczkami lub specjalnym sznurkiem. Oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju z masłem. Przełożyć do żaroodpornej formy i piec ok. 30 minut w 190 stopniach C.