5 pomysłów na faszerowaną pierś z kurczaka
Pierś we włoskim stylu
Pyszne pomysły na rodzinny obiad.
Pierś z kurczaka to jedno z najpopularniejszych mięs na polskich stołach, a jego spożycie z roku na rok wzrasta. Jest proste w przygotowaniu i łatwo dostępne. Kupując ten produkt warto jednak wybierać mięso od zaufanych sprzedawców. Pomocne okażą się także atesty na opakowaniach. Oprócz grillowania jej czy panierowania, ciekawym pomysłem będzie nafaszerowanie piersi kurczaka rozmaitymi dodatkami. Oto kilka pomysłów. Pierwszy z nich to obiad we włoskim stylu.
*Składniki: *1 podwójna pierś z kurczaka, 4 suszone pomidory w zalewie, 1 pomidor śliwkowy lub 1 mały malinowy, kilka listków świeżej bazylii, 1 kula mozzarelli, 3 łyżki oliwy, 200 ml śmietanki 30 proc., 1 łyżeczka suszonego oregano, sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku.
*Przygotowanie: *pomidora umyć i pokroić w plasterki, bazylię umyć i posiekać. Mozzarellę odsączyć z zalewy i podzielić na mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka oczyścić i naciąć wzdłuż, tworząc kieszonkę. Doprawić do smaku wewnątrz i z zewnątrz przyprawami. Do środka nałożyć pomidory, bazylię i połowę mozzarelli. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na wierz nałożyć resztę sera. Skropić oliwą, zalać śmietanką i piec przez 30 minut w 180 stopniach C.