5 pomysłów na faszerowaną pierś z kurczaka

Pyszne pomysły na rodzinny obiad.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Pierś we włoskim stylu

Obraz
© 123RF.COM

Pierś z kurczaka to jedno z najpopularniejszych mięs na polskich stołach, a jego spożycie z roku na rok wzrasta. Jest proste w przygotowaniu i łatwo dostępne. Kupując ten produkt warto jednak wybierać mięso od zaufanych sprzedawców. Pomocne okażą się także atesty na opakowaniach. Oprócz grillowania jej czy panierowania, ciekawym pomysłem będzie nafaszerowanie piersi kurczaka rozmaitymi dodatkami. Oto kilka pomysłów. Pierwszy z nich to obiad we włoskim stylu.

*Składniki: *1 podwójna pierś z kurczaka, 4 suszone pomidory w zalewie, 1 pomidor śliwkowy lub 1 mały malinowy, kilka listków świeżej bazylii, 1 kula mozzarelli, 3 łyżki oliwy, 200 ml śmietanki 30 proc., 1 łyżeczka suszonego oregano, sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku.
*Przygotowanie: *pomidora umyć i pokroić w plasterki, bazylię umyć i posiekać. Mozzarellę odsączyć z zalewy i podzielić na mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka oczyścić i naciąć wzdłuż, tworząc kieszonkę. Doprawić do smaku wewnątrz i z zewnątrz przyprawami. Do środka nałożyć pomidory, bazylię i połowę mozzarelli. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na wierz nałożyć resztę sera. Skropić oliwą, zalać śmietanką i piec przez 30 minut w 180 stopniach C.

/ 5Zawijana pierś w boczku

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 150 g sera feta, 250 g świeżego szpinaku, 10 plasterków wędzonego boczku, 2 łyżeczki, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: pierś z kurczaka oczyścić i naciąć wzdłuż, tworząc kieszonkę. Doprawić do smaku wewnątrz i z zewnątrz przyprawami. Do środka nałożyć umyty szpinak i pokruszoną mozzarellę. Całość zawinąć ciasno plasterkami boczku. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach C.

/ 5Kotlet de volaiile

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 2 łyżki twardego masła, sól i czarny pieprz do smaku, odrobina koperku, 1 jajko, bułka tarta do obtoczenia.

*Przygotowanie: *mięso roztłuc tłuczkiem na cieńsze kawałki. Koperek posiekać z i razem z solą oraz pieprzem natrzeć nim mięso. Do środka nałożyć kawałek masła i dokładnie zwinąć całość. Następnie mięso zanurzyć w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu do smaku, po czym obtoczyć całość w bułce tartej. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem z każdej strony do czasu, aż mięso będzie gotowe, a panierka złocista i chrupiąca.

/ 5Pierś faszerowana owocami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka, 5 rozgniecionych kulek ziela angielskiego, 1 papryczka chili, 1 czerwona cebula, 500 g czerwonych porzeczek (mogą być mrożone), kilka gałązek bazylii, 4 łyżki oleju, 2 łyżki masła, szczypta cukru, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: porzeczki umyć, obrać, zostawić na sitku. Cebulę obrać i drobno posiekać. Papryczkę chili umyć i pokroić drobno (bez pestek). Bazylię opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Tak przygotowanie składniki wymieszać, oprószyć szczyptą cukru, solą i pieprzem. Filety naciąć, tworząc kieszonki i napełnić delikatnie farszem. Całość spiąć wykałaczkami lub specjalnym sznurkiem. Oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju z masłem. Przełożyć do żaroodpornej formy i piec ok. 30 minut w 190 stopniach C.

/ 5Pierś z szynką i serem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 2 łyżki twardego masła, 150 g sera żółtego np. cheddar, 100 g szynki, 1 łyżka zimnego masła sól i czarny pieprz do smaku, 1 jajko, bułka tarta do obtoczenia, olej do smażenia.

Przygotowanie: mięso roztłuc i natrzeć przyprawami. Do środka nałożyć kawałek masła, sera, szynki i dokładnie zwinąć całość. Następnie mięso zanurzyć w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu do smaku, następnie obtoczyć całość w bułce tartej. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem z każdej strony, aż panierka będzie złocista.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę