Siemię lniane
Siemię lniane wykazuje właściwości osłaniające i regenerujące błonę przewodu pokarmowego, dlatego od wieków stosowane było w przypadku wrzodów żołądka i stanów zapalnych przewodu pokarmowego. Nasiona siemienia lnianego to przede wszystkim bogactwo kwasów tłuszczowych omega 3 i błonnika. Znajdziemy w nich również sporo witamin z grupy B, witaminę E, magnez, wapń, żelazo, cynk, a także fitosterole i lignany. Siemię lniane obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza wchłanianie glukozy w przewodzie pokarmowym. Badania pokazują, że nawet poprawiają nastrój. Jednak nasiona siemienia lnianego są dosyć kaloryczne - 9 g ziarenek (1 łyżeczka) zawiera 46 kcal.
Kupując ziarenka lnu zawsze, należy zwracać uwagę na datę ich przydatności do spożycia, gdyż jest ona dość krótka. Jeśli przyjmujesz siemię lniane regularnie, musisz wiedzieć, że bardzo szybko wchłania wodę. Zatem nie wolno zapomnieć o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Siemię lniane możemy dodać praktycznie do każdej potrawy. Te dobroczynne ziarenka mogą stać się dodatkiem do sałatki. Możemy je także zmielić i pić codziennie rano, pół godziny przed posiłkiem. Przygotowanie takiego koktajlu nie zajmie dużo czasu, ale za to pozytywnie wpłynie na nasz organizm i osłoni błonę śluzową przewodu pokarmowego. Wystarczy, że 1-2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego zalejesz szklanką gorącej wody, na chwilę odstawisz do przestygnięcia i wypijesz. Możesz także przygotować z niego „sezamki”. Podpraż na patelni ziarna lnu, a następnie dodaj odrobinę miodu. Gotowe! Proste, smaczne i - co najważniejsze - zdrowe.