Nasiona chia
Choć o chia usłyszeliśmy stosunkowo niedawno, to jednak ich prozdrowotne właściwości znane są od setek lat. Te malutkie nasionka są prawdziwą skarbnicą kwasów tłuszczowych omega 3. Zawierają ich więcej niż ryby morskie. Znajdziemy w nich także pokaźną dawkę magnezu, wapnia, manganu, żelaza, selenu, witamin z grupy B, witaminy E oraz sporą porcję błonnika.
To jeszcze nie wszystko - chia pomaga zadbać o serce, obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi. Dodatkowo usprawnia pracę mózgu, dzięki czemu łatwiej jest nam skoncentrować się i uczyć. Reguluje także pracę układu pokarmowego, wzmacnia kości i pomaga nam zadbać o urodę. Tymi wszystkimi dobrodziejstwami możemy się cieszyć, ale należy pamiętać, że w przypadku nasion chia bardzo ważny jest umiar i sposób, w jaki je spożywamy. Jeśli zjemy ich za dużo, mogą okazać się dla nas szkodliwe. Dlatego, pomimo że te cudowne nasionka mogą dać nam wiele korzyści, dziennie nie powinniśmy spożywać więcej niż jedną łyżkę stołową (ok. 10 g). Najlepszą opcją jest obecność chia w składzie pieczywa, mieszanek owocowo-orzechowych czy jako dodatek do jogurtów. Jednak ze względu na fakt, że coraz częściej mówi się nie tylko o ich cudownych właściwościach, ale także o tym, że mogą zaszkodzić, zanim zdecydujemy się na dietę wzbogaconą tymi nasionkami, lepiej, jeśli porozmawiajmy o tym ze swoim lekarzem.