5 nasion, które warto mieć w kuchni. Poznaj ich wielką moc
To warto wiedzieć
Pestki słonecznika
Łuskanie nasion słonecznika jest mozolnym zajęciem, ale kiedy już je otworzymy, w środku znajdziemy prawdziwy skarb, który uzupełni niedobory białka, magnezu, fosforu, żelaza, kwasu foliowego, błonnika, witamin A, D, E oraz tych z grupy B. Pestki słonecznika są także cennym źródłem przeciwutleniaczy - mają ich aż cztery razy więcej niż jagody czy orzechy. Podobnie jak siemię lniane, nasiona słonecznika są też źródłem kwasów wielonienasyconych chroniących nas przed chorobami układu krążenia oraz wspomagających trawienie. Idealnie sprawdzają się jako chrupiąca przekąska oraz smaczny dodatek do sałatek czy musli, domowego pieczywa, panierki do mięsa i ryb. Z nasion można też wyczarować pyszne pasty do pieczywa. Wystarczy przy pomocy blendera zmiksować je razem np. z suszonymi pomidorami, natką pietruszki, odrobiną wody, ulubionymi przyprawami i gotowe!
Zobacz także wideo: Domowy chleb z nasion