Bigos - wieloletnia tradycja smaku
Już Adam Mickiewicz pisał o wspaniałym smaku bigosu, ale jego początki sięgają XV wieku, kiedy to, jak wieść gminna niesie, pewna oszczędna gospodyni chciała wykorzystać resztki potraw, które pozostały po świętach i tak powstał bigos. Zapewne zdziwisz się, że w dawnej Polsce bigos przygotowywano bez… kapusty. Dziś gotowana kapusta kiszona jest bazą każdego bigosu, no bo jak to bigos bez kapusty? Ano tak! Czasem i dziś używamy słowa „bigosować”, czyli siekać coś na kawałki, a nasi pradziadowie siekali mięso, dodawali sok z cytryny oraz ocet. I to był właśnie staropolski bigos. Kiszona kapusta „weszła” do bigosu, kiedy chciano przygotowywać uboższe wersje tej potrawy. Dopiero z czasem mięso ustąpiło pierwszeństwa pod względem ilości kapuście kiszonej i dziś bigos składa się głównie z niej.